Res miljövänligt

Du kan älska att resa och samtidigt vara miljövänlig, men allt hänger bara på hur du gör det.

Världsnaturfondens definition av ekoturism: ”Ekoturism innebär ett ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och lokalbefolkningens välbefinnande”.

Några korta tips:

- Gynna lokala reseföretag.
- Strunta i att köpa djurtrofeér och andra liknande turist-souvenirer.
- Ät lokalt producerad mat.
- Skippa massturismen och turista småskaligt. Strunta i 
turistattraktioner som bara exploaterar den lokala miljön och 
befolkningen.

Transportmedlet spelar såklart också en stor roll.
Det är väldigt motsägelsefullt att exempelvis flyga till Sydamerika för att jobba med utrotningshotade djur, när det egentligen är flyget som är det största hotet för de här djuren. Bara inom några år kommer flera hotade djurarter att helt dö ut och försvinna.

Men ibland är flyget enda alternativet och då finns det ett sätt: du kan nämligen betala tillbaka utsläppen från din resa. Det kostar till exempel bara 150 kronor att betala igen dina utsläpp på en resa tur och retur Stockholm och Australien.
Det finns många projekt runt om i världen som minskar 
koldioxidutsläpp genom att till exempel plantera regnskog, bygga vindkraftverk eller ge fattiga familjer energisnåla spisar och lampor. 

Och det finns en mängd organisationer som hjälper dig räkna ut hur mycket du ska betala dessa projekt för att neutralisera de utsläpp du gör under resan, sök bland annat på klimatbalans på nätet och där i cybervärlden hittar du också fler tips hur du reser miljövänligt, sök t ex på Svenska naturskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".