Åka som aupair

Vill du åka som aupair ska du enligt svenska regler vara mellan 18-30 år. Allt fler killar väljer att ta ett aupairjobb utomlands och de mest populära länderna att åka till är England, USA och Frankrike.

Vad vill du?
Först och främst ska du tänka efter vilket land, hur länge du vill vara iväg och hur många barn du är redo att ta hand om. Enligt en före detta aupair som P3 Planet har talat med är det viktigt att förstå att det är barnen som man kommer att tillbringa mest tid med. Det kan bli en del sightseeing beroende på var du åker men för föräldrarna ska du kunna visa att barnen kommer i första hand.

När du är ledig kan det vara skönt att komma ifrån huset så tänk igenom vilka platser du vill besöka under din tid som aupair. Vill du inte vara iväg ett helt år så finns det en del familjer som söker aupairer för de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Rätt familj
Annonser om aupairjobb finns i diverse tidningar, på aupairagenturers hemsidor och på arbetsförmedlingens utomlandsavdelning på Internet. I Sverige finns det två personer på arbetsförmedlingen som har hand om de annonser som läggs ut hos dem. Får de klagomål på en familj från en aupair så kontaktar de familjen och eventuellt den aupair-agentur som förmedlat familjen. De markerar det i sina register men det är ingenting som du kan se. Därför kan det vara bra att ta reda på om familjen har haft aupairer tidigare och har den det så kan du kräva att få prata med dem.

Går du via arbetsförmedlingen så kan du även höra om de har fått några klagomål på den aktuella familjen. När det gäller agenturer så kan det vara bra att kolla om de har en kontaktperson i det aktuella landet som du kan ha kontakt med och om de anordnar så att du kan träffa andra aupairer på plats. En aupairagentur som lägger ut en annons på arbetsförmedlingens sida får inte enligt lag ta betalt för att förmedla en familj.

Mer förberedelse
När du har bestämt dig för en familj så är det bra att maila med dem så att du lär känna dem bättre. Innan du åker ska du också fixa visum, försäkring och vaccinationer vilket är olika beroende på var du åker. Var beredd på att det blir en del utgifter, att åka som aupair innebär inte att du blir rik. Du får igen det du har lagt ut och kanske går lite plus men det är oftast inga stora summor.

På plats
Sätt dig ner med familjen och gör upp ett skriftligt avtal. Många familjer kan tycka att det är konstigt eftersom de ser dig som en i familjen men det kan vara bra att ha om du inte skulle trivas. Då kan du vid en eventuell uppsägelse åka hem efter två veckor. I avtalet kan ni skriva hur mycket du ska jobba, vilka tider, vem som betalar hemresan, om du har tillgång till bil med mera.

Redan i början är det bra om du har en klar kommunikation med föräldrarna, så att de vet hur det går och vad barnen har gjort under dagarna. Håll även kontakt med den eventuella agenturen du åkt med så att de vet hur du har det och om du trivs.

Det är fler aupairer som har stannat hos familjen än som har åkt hem men för att du inte ska bli besviken så är det bra att vara väl förberedd. Lycka till!

Reporter: Ida Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".