Om packningen försvinner

Vad kan du göra om din packning försvinner när du reser med tåg eller flyg?

Flyg
När det gäller flyg ska du direkt ta kontakt med flygbolagets personal på flygplatsen och tala om att bagaget är borta. Då kollar de om bagaget är sent ut på rullbandet och är det inte det så görs en anmälan där du får skriva i hur bagaget ser ut och var du kan nås.

Runt 260 av de största flygbolagen samarbetar med sökning av bagage genom organisationen IATA. De kan genom detta samarbete se om bagaget kommit till fel land. Risken att bagaget försvinner är större om resenären har gjort många byten och framförallt på en stor flygplats.

Ordentlig märkning
För att undvika detta ska du vara noga med att märka ditt bagage och skriva namn och telefonnummer inuti väskan. Det är bra att skriva med ett telefonnummer som du kan nås på i det landet du ska till. En annan sak är att få väskan att se annorlunda ut, sätta på en färgglad scarf eller något klistermärke så den inte bara är stor och svart. Ta ett kort på väskorna så kan du ge en bra beskrivning åt flygbolagspersonalen.

Nödvändiga saker som till exempel medicin och nycklar ska du alltid ha i handbagaget ifall något skulle hända. Nya regler gör att du bara kan ha en viss mängd vätska som handbagage så kolla upp vad som gäller med flygpersonalen.

Tåg
Åker du tåg så har varje tågbolag sina egna hittegodsavdelningar med olika regler. Skriv ner vilket tåg du har åkt med, vilken sträcka och vilken tid och ta kontakt med tågbolaget. Oftast fungerar det så att du får tillbaka väskan mot beskrivning och eventuell fraktavgift. Efter tre månader brukar bagaget lämnas till försäljning på exempelvis en second hand affär. Tågbolagen har idag inget internationellt sökningssystem men i och med det ökande intresset för internationella tågresor så kan bli tal om en förändring framöver.

Utomlands
I England fungerar det som i Sverige. Du tar kontakt med det aktuella tågbolaget och beskriver ditt bagage. På stationerna finns lost and found avdelningar. Det tyska företaget DB har servicepoint med servicteam som kan hjälpa dig på stationerna. Du kan även anmäla ditt bagage genom att ringa till en lost and found hotline.

Stulet bagage
Misstänker du att bagaget är stulet ska du kontakta polisen. En anmälan behövs även för att kunna få ut pengar på din försäkring. Du kan även ta kontakt med den svenska ambassaden i det land du befinner dig i. De kan nämligen få in svensk packning om det finns adressuppgifter inuti väskan till Sverige. De skickar då pass och plånböcker till rikskriminalen i Stockholm. Därifrån skickas bagaget vidare till den närmaste lokala polisstation. Det kan alltså vara lönt att slå en signal till din lokala polisstation när du kommer hem.

Reporter Ida Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".