Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. En reseguide som funkar som ett slags uppslagsverk där du som lyssnar kan få tips och...

Erik Gibsons resedagbok

Publicerat torsdag 12 juli 2007 kl 15.49

Erik Gibson är 20 år från Stockholm och beslutade sig för att göra verklighet av en gammal pojkdröm - nämligen att leva som Robinson Cruse på en öde ö. Han letade upp en öde ö utanför Thailands kust och här är ett utdrag från hans resedagbok.

Dag 1
Mitt äventyr började på en tisdag. Jag hade förberett mig sa gott jag kunnat genom att köpa överlevnadshandböcker och massor av redskap och verktyg som förhoppningsvis skulle underlätta min ”kamp for överlevnad” på ön.

Jag hade rest runt i Thailand i två månader på jakt efter lokalkännedom om vilka öar som var obebodda och vilka faror som man skulle kunna mötas av på någon av dessa. 16h tåg, 2,5h buss, 5h färja och 2h taxibåt från Bangkok befann jag mig på stranden till vad som skulle bli mitt nya hem, Koh Rawi.

Jag hade alltid tänkt på denna expedition som en vacker vistelse där jag åt mig mätt på frukter, nötter och havets läckerheter. Där vattnet som porlade i bäcken var rent, friskt och livgivande.

Jag skulle bli handig och fiffig, byggandes konstruktioner som efter en tid skulle göra mitt liv på ön till ett bekvämt paradis där jag nådde insikt likt Siddharta Buddha under sitt träd. Djuren skulle bli mina vänner och vi skulle ha en förståelse och respekt for varandras revir och behov. Denna utopi forsvann i en handvändning nar jag stod på stranden och vinkade farväl till den fiskargubbe som lämnat mig på ön.

Naturen var lika romantisk som jag hade föreställt mig, med kritvit sand som slukades några meter från vattenbrynet av en enorm djungel full av tjatter och rörelse, men känslan var inte alls som jag drömt. Känslan gick närmast att beskriva som en sugande oro i magen. ”Jag måste överleva på egen hand”.

Solen stod i zenit och jag hade ätit frukost på Koh Lipe så mat var inget problem, ännu. Enligt de överlevnadsböcker som jag läst så bör en av de första åtgärderna vara att skapa sig ett ”shelter”. Jag begav mig in i djungeln en bit bort från solens brännande strålar. Ungefär 100m från stranden hittade jag en glänta med några glesa stammar som jag beslutade fick bli min bas. Marken bestod av svart jord täckt av löv, grenar och kvistar.*

Jag spände upp min hängmatta mellan två av de träd som hade minst myror och insekter krypandes längs stammarna och började kånka upp resten av min utrustning till gläntan. Eftersom det var mitt på dagen ville jag egentligen inte exponera mig for solen i onödan, men allteftersom tiden gick började hungern komma krypande.

Ungefär två timmar efter min ankomst till Rawi beslutade jag mig för att testa min fiskelycka med harpunen. Noteras bör att jag vid denna tidpunkt i princip aldrig hällt i ett fiskespö tidigare och således inte visste någonting om vare sig hur man fångar fisk eller hur man tillagar denna.

Jag klädde mig i långa vita byxor, en långarmad t-shirt och knöt en bandana runt halsen for att skydda mig mot solen. Därefter grep jag min harpun, mina simfötter, min mask och min snorkel, och vadade ut i det ljumma vattnet for att skaffa middag.

Två timmar och fyrtiofem minuter senare släpade jag mig utmattad och frusen upp ur vattnet utan fångst. Hungern började nu bli ett problem.

Solen var på väg att gå ner på andra sidan ön och snart skulle mörkret omfamna mig. Jag hade för mig att jag sett kokospalmer på en strand längre bort och beslutade mig för att utnyttja solens sista strålar för att undersöka saken.

Efter en kilometer vände jag med insikten att jag sett i syne....

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".