1 av 5
Sally Blue är åtta meter lång men rymmer liksom en badtunna alltid en till. Över atlanten var vi fyra, över indiska oceanen fem ombord. Det blir nästan en och en halv kvadratmeter per person. Det är ju lyx! Plats: Mitt på Atlanten
2 av 5
Hajen har tre rader med tänder redo att sörja för det dagliga brödet. Som en schweizisk armekniv, men med 20 kilo aktiva muskler. Världens vackraste djur? Kanske... Plats: Norr om Australien.
3 av 5
På Las Palmas hjälper seglarna varandra inför hoppet till Västindien. Här är det masten som varit nere på service och ska ställas på igen. Är man bara nog många och har en tillräckligt liten båt behövs ingen mastkran. Plats: Kanarieöarna
4 av 5
Två kameler som betar i den sparsamma vegetationen i ruinstaden Suakin söder om Port Sudan. Plats: Sudan, Afrikas ostkust.
5 av 5
Ett Altocumulus löser upp sig i skymningens mjuka penseldrag och försvinner i tunna strimmor av Cirrus, vävda i renaste guld. Plats: Timorsjön

Jorden runt med segelbåt

Det gick liksom från ett till tiotusen på en kvart.

Danjel Henriksson hade aldrig seglat tidigare, hade inga pengar, ingen båt och ingen besättning och bestämde sig en dag för att segla runt jorden. Hela vägen. Bara för att testa om det funkade.

Båten blev en Albin Vega, en åtta meters familjebåt som kan sägas vara havets motsvarighet till vägarnas Volvo 240. Besättningen blev två kompisar från plugget i Umeå och idag är Sally Blue antagligen den minsta svenska båt som seglat runt jorden.

Det är alltså inte bara bevisat att jorden är rund utan att allt går om när man väl bestämmer sig och hittar ett mål. Förhoppningsvis kommer vi alltid att hitta nya vägar och nya mål. Allt flyter. Panta rej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".