Lördag 10 maj

EU:s födelsedagskalas och Polens okända sidor

I veckans P3 Planet hör du om EU:s födelsedagskalas. Fördomarna om Polen dissikeras: ”Det är inte bra GRÅTT GRÅTT GRÅTT i Polen, där finns ju värsta Alperna och grymma kritvita stränder”.  

Trummisen i Europe berättar om hur folk i östeuropa smugglade in deras skivor till sina hemländer när musiken var förbjuden, och så har du chansen att vinna 1000 kronor i resecheckar under lördagens sändning!

AVSLAGEN ELLER RÖJIG EUROPAFEST?

Den 9 Maj har EU födelsedagsparty eftersom det är Europadagen då. Våra korrar tar chansen att skvallra om sin relation till Europa i efterdyningarna av EU-firandet. I Paris förknippar Britta Europa med en 14 kilos unge och i Berlin klurar Lina på om alla gränsdragningar i Europa snarare gör oss europèer till fiender gentemot varandra. I Grekland skrålar en Joni om hur den Europeiska världsdelen rockar fett och helt enkelt är BÄST samtidigt som Anneli som reser i Serbien får sig en tankeställare då hon möter Marco som tagits ifrån friheten att resa just för att han är serb.

POLENS MOTSVARIGHET TILL ÅRE & BÅSTA

Cissi kommer till planetstudion och berättar om vad hon kallar en bortglömd och missförstådd granne i Europa. ”Det är inte bra GRÅTT GRÅTT GRÅTT i Polen, där finns ju värsta Alperna och grymma kritvita stränder”, säger hon. Cissi ger också bra tips på boende, partystråk, inhemska kläder hur man tar sig dit på ett schysst sätt med tanke på hur billigt det är där jämfört med Sverige. En annan besökare i studion är utflyttade Maya som snackar om hur det är att bo i London och resa i Slovenien.

EUROPE I ALLRA HÖGSTA GRAD

Lisen Ellard ringer upp trummisen i 80-talsbandet Europe som är både för och emot EU, men han är nöjd med bandnamnet av flera skäl. Han berättar om hur folk i öst smugglade in deras skivor när musiken var förbjuden och om vart i Europa han rester helst och han har ju en del och jämföra med efter alla turneèr under årens lopp.

VICTORY

Sist men inte minst lottar vi denna lördagskväll ut vinnaren i vad- samlar-du-på-när-du-reser-tävlingen. 1000 kronor i resecheckar är vinsten!