Lina i USA

Hej!

Jag heter Lina, är 25 år och månadens korre i USA. Jag bor i Berlin sedan tre år tillbaka där jag jobbar i en bar i ett litet kulturhus. Jag gör också radio. Just nu en radiodokumentär om gentrifiering (stadsutveckling) och om resor i USA.

Jag och en kompis från Minneapolis, MN, bestämde i januari att vi skulle åka runt USA denna sommar oavsett om vi hade pengar eller ej. Vi kan åka godståg, vi kan lifta, vi kan turnera med ett band! Jag flög in till Minneapolis den 2:a juni efter att ha krånglat mig förbi tullen i Berlin.

Några av de saker vi har inbokade är:

- CA: Vi Bada, surfa, gå på spelningar, kolla in queerkulturen, urban exploring (avser utforskande av ofta avspärrade delar av byggnader, byggnadskomplex eller underjordiska system).

- Tucson, AR: No more deaths. Följa med en organisation två veckor ut i öknen som volontärer och hjälpa mexicanska flyktingar.

- New Orleans, LA: Uppleva fransk kultur och blues samt prata med folk om hur staden har forändrats efter orkanen Katrina.

- Mississippi: Två veckor norr upp på floden Mississippi på en båt som några vänner byggt.

- Philadelphia, PA: Göra radio med ett radiokollektiv.

- New York, NY: Kolla in gospel i Harlem och punk/hardcoreställen (om det finns några kvar på Lower east side) och hänga med en kompis som steppar på gatorna i Williamsburg.

Jag har en säg-aldig-nej regel som jag nästan alltid följer. Vi får se vart de leder oss... De flesta vi träffar är kompisars kompisar och främlingar som alla har fyra saker gemensamt: do it yourself, politik, nyfikenhet och problemet att sluta resa.

Under resan...

- Lyssnar jag på: Democracynow.org och American life (Chicago public radio).

- Läser jag: Främling på tåg av Jenny Diski, Assassination Vacatio av Sarah Vowell, Fanzines: Doris av Cindy Crabb och Dirt and cheese av Carrot Quinn.

- Tittar jag på: små kryp i skogen och ”the 4400”

Bra att ha med sig:

Pannlampa, upplevelser/tips/berättelser att dela med sig, huvudvärkstabletter (om man dricker för lite vatten eller för mycket alkohol), bok (bra present när du läst klart den), kamera (så du kan ta kort på folks väldigt udda tatueringar samt på saker du vill ta med dig, men inte orkar bära), kabinkakar.

Hoppas ni kommer ha kul och bli inspirerade!

/ Lina