P3 Planet måndag 12 januari 2009

Turistflyt i finska skidbackar

Planetens Nils Eklund drar till finska Lappland och besöker skidorten Levi där en halv miljon turister trängs varje år. Varför undrar vi och söker svaret på den finska framgångssagan. Och så testar vi skidåkningen, ”after-skin” och sticker iväg på en skotersafari med ett gäng britter som aldrig förut sett decimetertjock snö. Och varför finns det egentligen inte någon lika stor skidort i norra Sverige, i svenska Lappland?

P3 Planet besöker även Oslo och går på papparazzitur. Erica Larsson har hittat ett populärt gratisnöje i den annars så dyra norska huvudstaden: en rundtur genom överklassens kvarter där det ena megahuset efter det andra, försöker överträffa grannen i lyx. 

Maximilian Mohlkert och Mats Kahlström är veckans resenärer. Två ganska extrema skidåkare som satsat allt på en riktig äventyrsresa: skidåkning i Iran och Indien. Det började med lösa drömmar efter en Rysslandsresa och nu bär det snart av till pudersnö och branta berg. Resmålet är Dizin, det iranska skidmeckat en timme norr om huvudstaden Teheran. Därefter åker de vidare till indiska Kashmir! 

Bakom spakarna den här veckan sitter Nils Eklund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".