Månadens korre Matz Andersson gör tummen upp under uppdraget som statist på filmen "Flyga drake", utanför Beijing.

Matz Andersson, Sydamerika

Mitt namn är Matz. Jag är en 25 årig Vagabond från de djupa skogarna i Smålands hjärta. Med Lammhult i blodet och uppväxt med epa-traktorer, logdans, folköl och grovsnus märkte jag snabbt att det inte var tillräckligt för tillfredställa min rastlösa själ.

Efter att ha slutat gymnasiet i Växjö gjorde jag precis så som de flesta utav mina kompisar gjorde. Jobbade ett år för att sedan gå på A-kassa. Det kändes dock fortfarande som att jag slösade bort mitt liv. Nio till fem vardagen med alla dess rutiner kändes helt meningslöst. Att sedan göra ingenting var inte mycket bättre. Inget stämde egentligen överäns med vad jag värdesatte i livet. De flesta verkade dock acceptera detta. Fast jag kunde helt enkelt inte förstå varför man skulle behöva stå ut med att vara uttråkad. Jag flyttade runt lite i landet, men kände mig fortfarande väldigt begränsad i samhället. Att lämna Sverige blev en självklarhet.  

Som så många andra Svenskar fixade jag ett jobb i en fiskefabrik i Norge. Någon dag innan jag åkte upp bokade jag en flygbiljett till Australien. Man behövde bara ta första steget, så var man redan halvvägs där. Tänk er att ni ska precis hoppa Bungy-jump. Står man där och grunna för länge, så kommer man aldrig våga fullfölja att. Tar man bara steget ut så sköter sig resten av sig självt, även om man med stor sannolikhet kommer skita ner sig.

Jag har nu varit på vift lite överallt i världen sedan sommaren 2004. Fast att vara resenär på heltid kan faktiskt vara något för alla. Är du bara envis och har en stark vilja, så kommer de inte vara några problem att fullfölja dina resedrömmar. Själv har jag aldrig haft någon större förmögenhet eller någon kvalificerad högskoleutbildning. När pengarna tar slut skaffa jag helt enkelt jobb i de land jag befinner mig i. Just nu när jag skriver detta är jag en arbetsökande i Santiago, Chile.

Så alla ni resesugna typer som har några frågor på hur man ska gå till väga med saker och ting, var inte rädda för att höra av er, så ska jag göra mitt bästa för att ge er råd och tips.

/Matz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".