Andreas Åsander och Joel Hamberg på väg till Aralsjön

Visum Turkmenistan

En av våra lyssnare ville ha tips på hur man skaffar visum till Turkmenistan. Nu har vi fått tag i P3 Planets korrar Andreas Åsander och Joel Hamberg som ger sina tips.

När det gäller visum är det faktiskt väldigt krångligt till Turkmenistan. Vi var i kontakt med ambassaden som ligger i London men alla papper som ska fyllas i och all byråkratiskt kontakt är problematisk(passen måste skickas till London). Det är även så att om man vill stanna längre är 5 dagar måste man åka med en organiserad statligt godkänd resebyrå. Dessutom får man bara visum för exakt antal dagar som det finns ett boende som är statligt godkänt.  

Alternativet är att skaffa ett transitvisum i Tashkent, huvudstaden i Uzbekistan. Det räcker i fyra dagar. Vi träffade en tysk som hade skaffat ett men han hade haft väldiga problem. Vårt tips är att fixa visum genom en svensk resebyrå, även boende för det är inte alls speciellt lätt i Turkmenistan, (vi anlitade Kon-Tiki som är specialister på centralasien). Men det är verkligen värt allt strul för huvudstaden Ashgabat är det galnast vi någonsin har upplevt! 

Mvh Andreas Åsander och Joel Hamberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".