Vancouver-Mania

Lotta Zachrisson hängde i OS-staden Vancouver i Kanada och här ger hon dig en komplett guide över de olika stadsdelarna.

Innerstan består av Downtown, Yaletown, Gastown, China Town, Granville Island, West End och Stanley Park och det hela ligger i princip på en halvö med Stanley Park som ytterligare en halvö med en smal tarm som håller ihop den med West End. 

Downtown är de centrala delarna med transporthubbarna, företagsskraporna och shoppingdistriktet med Granville Street som gågata med mest nattliv och Robson Street med flest butiker.

West End ligger nordväst om detta område och här finns många bostadshus, flera av dem är höghus så det ger nästan lite förortskänsla istället för innerstad. Shoppinggatan Robson St går hela vägen ner genom West End och möter så småningom Denman St som är en väldigt bra restauranggata – mycket prisvärt asiatiskt. West End gränsar i norr till Stanley Park som tar upp hela den ”extra” halvön.

• På andra sidan downtown (sydost om) ligger Gastown längst norrut, sedan kommer China Town och under detta ligger Yaletown som är lite som Meatpacking District i New York – en gammal industridel som nu blivit hipp med mycket restauranger och barer. 

Granville Island ligger på en egen ö söder om Downtown och Yaletown. Det är ett väldigt trevligt litet kluster av konstnärsstudios. Det var också väldigt industriellt förut men nu har många olika konstnärer plats här och stans väldigt bra matmarknad ligger även här.

Mer Vancouverfakta har vår praktikant Joakim Magné letat fram:

Staden på Kanadas västkust i delstaten British Columbia kan du åka till året runt. Men om du verkligen vill festa till det. Åk dit så att du är där den första juli. Då är det Kanada Day. Festligheter dygnet runt. Men glöm inte att packa den rödvita Maple Leaf flaggan. Om du verkligen vill känna dig hemma: vifta den frekvent. För det gör resten av kanadensarna.

Om du är gammal och singel. Då är Vancouver staden för dig. De kanadensiska kvinnorna har en snittålder på 83,7 år. Kvinnorna lever drygt ett år längre än dem svenska. Om du också gillar potatis. Varför tvekar du? Åk till Kanada nu! Medelkanadensaren käkar nästan 16 kilo potäter varje år.

Men åk för tusan inte dit för att söka jobb. 6 procent av kanadensarna är arbetslösa. Kan vara en följd av att Vancouver, varje år, ordnar Cannabis festival.

Om du är i Vancouver mellan augusti och maj, ta dig till the General Motors Place. Hemmaborg för hockeylaget Vancouver Canucks som spelar i NHL - världens bästa hockeyliga. Med sin maxkapacitet på 18 000 åskådare är det bra drag under matcherna. Väl värt ett besök.

Om du, vid en bankomat, tar ut pengar. Ja, tro inte att du spelar monopol. För deras största sedel, 50 dollar, är röd. Medan deras minsta sedel, 5 dollar, är blå. Och det är så det ska vara. Att kanadensarna sedan kallar sina en-dollar och två-dollar mynt för loonie respektive toonie är ett annat kapitel i kanadensarnas ekonomiska situation.

Om du vill skippa storstadslivet för en helg: ta bilen 12 mil norrut. Då kommer du till den populära skidorten Whistler. Samma ort är även värd för bland annat störtloppet och bob-tävlingarna i vinter-OS i år.

Källor: www.lonelyplanet.com, www.nhl.com, www.ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista