Sex sköna skäl att sticka till Thailand

Long Tail-hopping, slitna bungalows, sköna stränder, höghus-sightseeing... What to do in Thailand?
Med lite kreativitet, nyfikenhet och uppnosighet kommer du långt. Men om inspirationen ändå ligger lågt kolla då in Planetens sex sköna Thailandstips.

1. Drömmarnas stränder

Koh Tao - Paradisön utanför den Thailändska östkusten har av många beskrivits som himlen på jorden. Med sina ofattbart långa vita stränder och avslappnade tempo är den ett tillhåll för såväl skriklösa barnfamiljer och hypade backpackers. Om du har chansen att ta dig dit - gör det! Enklast är det med båt från fastlandets Chumpon och kostar runt 150 svenska kronor.

2. Lyxig transfer

Planera resan hemifrån och hyr en privatchaufför som väntar på dig i Bankok. Då kan du, för en billig peng, glida i en lyxig aircon-besprutad limousinemiljö mot din drömstrand. Och allt utan stressiga taxichaufförer eller skumpiga bussresor. Gör en internetsökning, skriv: hyr chaufför+bangkok. Och snart har du också fixat din privata limo. 

3. Hitta rätt i thaiköket

Känner du att din partner inte riktigt håller hög standard i köket. Dra till den kulinariska högborgen; Chiang Mai och skicka iväg honom/henne på en matlagningskurs i den inte allt för avancerade thailänska matkulturen. Där kan man lära sig allt från hur du blandar den bästa chillipastan till att koka perfekta nudlar.
Det finns runt 15 stycken olika matlagningskurser i Chiang Mai och alla sträcker sig från en halv dag till tre intensiva matlagningsdagar. Priserna? Jo, från 150 spänn blir din parter gud i de Thailändska matlagningskunskaperna.

4. Fråga!

Sitter du och polarna och funderar på var ni ska dra till för skön ö. Fråga! Hoppa på en Long Tail båt och fråga han som styr skutan: "Var finns det en strand som är ödslig/har gott röj/har en underbar solnedgång/hämtad ur någon kärleksfilm... och så vidare. En liten chansning, men oftast har lokalbefolkningen betydligt mycket bättre koll på vad som är bra, istället för slitna guideböcker.

5. Den oförstörda pärlan

Koh Jum. Glöm aldrig det. Eller, jo förresten, om några år är den oförstörda och nakna ön inte densamma. Men just här. Och just nu. Då är det Koh Jum som gäller. 1,5 timme med båt från Krabi hittar du denna pärla som fortfarande är en oupptäckt skattkista av oexploaterad natur, ensamma stränder och azurblått vatten.
Det bästa tipset är att hyra en hoj i närmsta bensinmack och blåsa runt ön en snabbis. P3 Planet redaktionen säger: håll ögonen öppna, för då hittar du din alldeles egna beach. Och då menar vi verkligen, din alldeles EGNA.


6.
Uppskatta Bangkok

De flesta resor till Thailand har Bangkok som bas. Denna smutsiga, fula, konsumentgalna storstad. Nej! Så är det inte alls. När du väl är där, upptäck det fina Bangkok. Det som så många missar. Ta en kvällstur upp i något av höghusen och ta en drink medans du lutar dig över relingen 70 våningar över gatuhetsen. Checka in på ett lägenhetshotell. Bo där i en vecka och använd den inbyggda poolen flitigt. Att koppla av i en lagun med storstaden pulserande nedanför kan vara en rätt cool känsla. Besök någon av stadens skrädderier och sy upp något flashigt till nästa fest hemma i Sverige.