Praktikant-Denises checklista för dig under 18 år

CHECKLISTA FÖR RESA UTAN MAMMSEN OCH PAPPSEN

Innan du som minderårig drar iväg utomlands utan päronen så kan det vara bra och kolla av en lista som den här.

  1. Fundera på om du klarar dig själv, även om problem uppstår som t ex inställda tåg.
  2. Fixa ett intyg via dem du ska resa med och se till att föräldrarna skriver under det. Detta blir ett godkännande för att du får resa utan målsman. Skicka in i god tid.
  3. Läs på om stället du ska till så att du kan lite om deras seder och dina rättigheter och skyldigheter.
  4. Fundera på vad du kan vilja göra, t ex om något är mer riskfyllt, så du sedan ihop med mamma eller pappa kan ta reda på ifall du behöver en reseförsäkring utöver hemförsäkringen.
  5. Om du reser inom Europa ska du beställa ett EU-kort via försäkringskassan. Blir du sedan skadad täcker kortet alla normala sjukvårdskostnader. Beställ gärna 2 veckor i förväg.
  6. Packa. Viktigt; Pass, EU-kort, mobil och extra pengar (viktigt när man inte får ha kreditkort).
  7. Håll ihop. Lämna aldrig någon i gruppen ensam, speciellt inte om den är full.
  8. Var försiktig med försäljare eller andra aktörer som är för påstridiga. Kolla också upp vilka sorters fester du går på, på en del kör man "sexlekar" där det kan tas bilder som sedan kan spridas på nätet.
  9. Om något går sönder. Kontakta hotellet. Blir det en konflikt, kontakta reseledare för råd. Kräver någon en viss ersättning, ring föräldrarna så de kan lösa det.
  10. Ska du klaga på något som hänt DIG och som inte resebolaget vill svara för så hör du av dig till den allmänna reklamationsnämnden. Gäller det ett avtalsvillkor för alla i en specifik grupp så vänder du dig till konsumentverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".