Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. En reseguide som funkar som ett slags uppslagsverk där du som lyssnar kan få tips och...

Så blir du korre i P3 Planet!

Publicerat tisdag 1 maj 2012 kl 15.52
1 av 3
Säkerhetsmuren mellan USA och Mexiko. Foto: Veronica Lilja.
2 av 3
Kvinna i Indien. Foto: Henrik Jensen
3 av 3
Massajby i Kenya. Foto: Rebecca Nilsson

Hur blir man Korre i P3 Planet?

Maila oss på p3planet@sverigesradio.se och berätta vem du är, vart du ska resa, vad du ska göra på din resa och om du har något förslag på vad du skulle vilja göra för inslag till P3 Planet. Skriv gärna dina kontaktuppgifter också så att vi kan nå dig.

Vad innebär det att vara Korre i P3 Planet?

Du kan göra allt från korta restips, radiodagböcker, korrar (reseberättelser), längre reportage och reseguider till vår webb. P3-lyssnaren ska få följa med på dina resor och upplevelser ute i världen. Du kan ge vassa, personliga, annorlunda, roliga eller dödsallvarliga rapporter om resmålen. P3 Planet är ett renodlat reseprogram så tänk på att sätta resan, turisten och resandet i fokus när du gör dina inslag. Vi vill ha allt från tips och guidning till att lyssnaren får lära sig något nytt eller aktuellt i landet du befinner dig i. Du kan helt enkelt tänka dig själv som en slags amatörguide för P3 Planet!

Får man betalt?
Ja, du får betalt när du jobbar för P3 Planet. Hur mycket, beror på bland annat på lång "korre" dvs reseberättelse, du gjort, om den är med eller utan intervjuer och miljöljud och hur mycket arbete du har lagt ner på den. Betalningen varierar mellan cirka 500 kronor som minst och några tusenlappar som mest. Vi betalar aldrig utan att ha lyssnat på inslagen.

Vilken utrustning krävs?
Förutom att du ska vara utrustad med Nyfikenhet, Galenskap, Reslust, Upptäckaranda så är det bra att du är utrustad med ett stort lager idéer och ett bra språk. 

Du bör ha en egen inspelningsutrustning, mp3-spelare eller en mobiltelefon med bra mickförstärkare så att du kan spela in miljöljud, göra intervjuer och läsa in dina egna texter. Sedan behöver du framförallt en grym mick (Sennheiser MD21 eller 421 eller liknande) för att det ska bli bra ljudkvalité.

Som korre skickar du dina inspelade inslag till oss på mail via skickafilen.se, yousendit.com eller wetransfer.com eller på usb-sticka.

Tips från teknikern

Ytterligare ett tips till korrar för val av inspelningsmojäng; ”Zoom H2” ---heter burken och finns att köpa på ”Jam” -musikaffär i Stockholm, 4sound, på nätet eller billigare i Asien, Tyskland eller USA. 

Om du köper denna så gör följande inställningar innan du skickar grejer till redaktionen:

1. I menyn...(meny-knapp) välj ”rec-mode” - WAV48khz/16bitvälj ”AGC/COMP” - LIMIT 1. Se till att apparaten lyser rött framtill där det står FRONT 90° när du spelar in dig själv, och SURROUND 2CH när du spelar in atmosfärer.

2. Mikrofonen är känslig för puffar, vind och hand-ljud. Fixa därför en stickad strumpa eller liknande som du trär över mikrofonen. Lyssna i lurarna och testa ljudnivån. Lyssna om du behöver slå på mer MIC GAIN (du kan se nivån i displayen också),  lyssna även om du behöver slå på LO CUT (överst i listan i menyn). Lycka till!

Mer info, kontakta:
Pernilla Kommes, Stina Ivansson eller Joseph Knevel
e-post: p3planet@sverigesradio.se eller
ring: 0911-91594

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".