Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P2:s särskilda rum för fantasieggande dokumentära och musikaliska programserier.
1 av 3
Joni Mitchell. Foto: Jay Blakesberg, Warner Bros. Records
2 av 3
Marit Bergman. Foto: Micke Grönberg/SR. Annika Nordin/Säkert!. Foto: Mikael K Jansson
3 av 3
Sappho från Lesbos. Den första kända kvinnliga singer/songwritern i västvärlden. Joan Armatrading, 1981. Foto: © Copyright 2007 Joan Armatrading

Skuggor och ljus, del 1

P2 måndag 26 november kl 12.30
P1 lördag 1/12 kl 23.07

Det första programmet fokuserar på Polarpristagaren Joni Mitchell, men det kommer även att handla om svenska singer/songwriters urmoder Marie Bergman och några nutida svenskor som Marit Bergman, Annika Nordin/Säkert! och Laleh.

Det första programmet av fyra om kvinnliga singer/songwriters då och nu. Titeln Skuggor och ljus kommer från Joni Mitchells komposition Shadows and Light från 1976. I singer/songwriter-genren har kvinnor tagit sig stor plats. Med hjälp av musiken steg kvinnor och kvinnliga erfarenheter, tankar och känslor ut ur skuggorna och in i ljuset på musikscenerna.

Under 1970 och 80-talen fanns det en uppsjö av olika kvinnomusikgrupper och tjejband. Många av dem försvann på 90-talet och istället dök kvinnliga singer/songwriters återigen upp i stora skaror. Många av dem knöt an till en historia. Producenten Birigitta Tollan utforskar denna brokiga musikskatt, både historiskt och i samtiden. Vilka ämnen skriver och sjunger kvinnor om? Hur gestaltar kvinnorna sina liv i sina texter? Har texterna politiskt innehåll?

Det första programmet fokuserar på Polarpristagaren Joni Mitchell, men det kommer även att handla om svenska singer/songwriters urmoder Marie Bergman och några nutida svenskor som Marit Bergman, Annika Nordin/Säkert! och Laleh.

Dessutom några av bluesens stora kvinnliga singer/songwriters. Joan Armatrading deltar i en intervju från 1981. Och vi lyssnar på hur den först kända kvinnliga singer/songwritern, poeten Sappho från Lesbos, kunde ha låtit när hon talsjöng sina kärleksdikter utan sitt instrument barbiton, bas-kithara.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".