1 av 4
Laleh hör du i Skuggor och Ljus. Foto: Oscar Gezelius
2 av 4
Lollo Harms (foto: privat) Lisa Dillan (Foto: Geir Dillan)
3 av 4
Suzanne Vega (Foto: http://www.suzannevega.com) Maria Lindström. (Foto: Magdalena Piechal)
4 av 4
Rickie Lee Jones. Foto: Lee Cantelon

Skuggor och ljus, del 4

P2 måndag 17 december 2007 kl 12:30
P1 lördag 22 december 2007 kl 23:07

I det fjärde och sista programmet i serien ”Skuggor och ljus” spinner Birgitta Tollan kvinnliga singer/songwritertrådar runt samtiden.

Med utgångspunkt i Rickie Lee Jones, över Suzanne Vega (the Mother of mp3) till legenden Barbro Hörberg, poeten Elisabeth Hermodsson, humoristen Maria Lindström och geniet Stina Nordenstam landar vi i 2000-talets singer/songwriterboom med Lollo Harms från Popkolloföreningen för unga tjejer efter Marit Bergmans initiativ.

Popkollo är ett slags moderna flickskolor med syfte att nå fler unga tjejer och få dem att börja spela och fullfölja sitt musikintresse.

Visskoleutbildade Jenny Almsenius inspireras av Rysslands Evert Taube, Vladimir Vysotskij. Norska Lisa Dillan, improvisationslärare på Musikhögskolan I Oslo, har gjort låten “When I close my eyes” med inspiration av en dikt av Karin Boye ur Härdarna med följande textrad:

Jag lyssnar, fången i förtärande tvång. I rytmen av din rytm, i takten av din gång slår min puls i hunger.

Laleh - singer/songwriter, kompositör, musiker, arrangör och musiktekniker, utbildad vid Musikprogrammet vid Hvitfeldtska Gymnasiets I Göteborg, berättar om lyckan hon känner när Londons symfoniorkester spelar in hennes “Snö” som är musik till filmen Arn.

Hungern sitter inte i magen utan i rösten, sjunger Laleh, och det får bli motto för hela serien “Skuggor och ljus” som härmed klingar ut för gott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".