1 av 2
Kirsten Dehlholm och Vigdís Grímsdóttir (montage). Foto:Tage Kørner och Þórhildur Garðarsdóttir
2 av 2
Tadeusz Kantor, Panoramic Sea Happening 1967.

Att dirigera en ocean

Måndag 5/5 kl 12.30 i P2. Sänds även i P1 lördag 10/5 kl 23.07 och söndag 11/5 kl 15.03.

(worddokument)

Det andra programmet I serien Klang! har undertiteln ”Att dirigera en ocean”. Författaren Vigdís Grímsdóttir i Reykjavik och regissören och bildkonstnären Kirsten Dehlholm i Köpenhamn hade en likartad vision: en man står i havet och dirigerar.

I Vigdís Grímsdóttirs roman Tystnaden är Tjajkovskij dirigenten. Här gestaltas vackra och fula avtryck som musik kan ge. Musik är Gud - manipulation och kärlek.

Kirsten Dehlholm regisserar rörliga bildkonstverk med sin ensemble Hotel Pro Forma, genom rum, ljus och ljud.

- Musik är energi, en god vän, en guide, en förförare och en röst, förklarar Kirsten Dehlholm, som satte upp ”Operation Orfeus” om den mångfaldiga myten, med musik av både Gluck och John Cage. Kirsten Dehlholm skapade ett stort rum fritt från tolkning.

Hennes nya föreställning ”Relief” har urpremiär den 5 maj 2008. Hotel Pro Forma utforskar stadiet mellan bild och rum - reliefen. Publiken tilldelas hörlurar där ljud och musik distribueras binauralt, d v s ger articifiell surroundupplevelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".