1 av 2
Samspelet mellan musik och artist måste klaffa perfekt, berättar Mikala Bjarnov Lage (höger). Hon är regissör för nycirkusgruppen Cikaros (vänster) senaste föreställning FREAKS.
2 av 2
Ghita Nørby har firat 50 år som skådespelare. Foto: Ole Haupt/okänd (montage)

Att riskera livet på scenen

P2 måndag 19 maj kl 12.30 samt P1 lördag 24/5 kl 23.07 och söndag 25/5 kl 15.03.

Det fjärde programmet har undertiteln ” Att riskera livet på scenen”. Medverkande är skådespelaren Ghita Nørby och Mikala Bjarnov Lage, regissör för nycirkusgruppen Cikaros.

-Att stå på scenen är att riskera livet, säger Ghita Nørby och berättar varför Maria Callas är hennes skyddsängel.

Ghita Nørby har gått från danska folkkomedier som ”Baronessen från bensintanken” till att bli dansk films och teaters förstadam.

Hon berättar om den senaste teaterrollen som konsertpianisten Charlotte i Ingmar Bergmans ”Höstsonaten”.

-Ingmar skrattade mycket, säger Ghita Nørby, som vill avdramatisera de berömda ”dämonerna” hos Bergman.

Hur låter cirkusmusik? Mikala Bjarnov Lage berättar om nycirkusgruppen Cikaros föreställning FREAKS och om samspelet mellan musik och artist. Ett förhållande som måste klaffa perfekt för att inga katastrofer skall inträffa i manegen.

Här ställs även skönhetsideal på huvudet. Ett perfekt yttre hänger inte alltid ihop med inre skönhet. Och underbara människor kan av andra betraktas som avvikande och känna sig som outsiders.

Producent och programledare: Birgitta Tollan  

(worddokument). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista