Tove Leffler och Maja Hammarén är programledare för Musikmagasinet Skala.

Vaddå, rytmen i blodet?

Musikmagasinet: skala -med Maja Hammarén och Tove Leffler börjar nu sända en serie program med undertiteln -musik, politik och andra begär.

Första programmet hör du på måndag den 9 juni kl 12.30 samt P1 lördag 14/6 kl 23.07 och söndag 15/6 kl 15.03.

If it doesn’t swing it ain’t jazz. Hur går det till när något som ansetts farligt blir accepterat och del av normen? I första programmet av Skala tittar vi på hur svänget förknippats med svarthet och således med något djuriskt, odisciplinerat och farligt. Men på samma gång lockande. Och hur det i dag tillhör vita, medelålders män.

Dessutom ser vi hur bilden av kompositören Kaikhosru Sorabji som orientalisk påverkade honom och läsningen av den musik han skapade, vi berättar historien om när Nile Rogers från Svarta Pantrarna skapade disco-duon Chick och ser dansens potential som identitetsskapare samt revolutionär kraft. Och varför är alla som inte dansar våldtäktsmän? Journalisten Oivvio Polite är gäst.

I programmet får du höra musik av bland annat ESG, Tinariwen, Sorabji och Donna Summer.

(wordfil)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".