1 av 4
Andrea Neumann, pianist och kompositör. Foto: Andrea Neumann.
2 av 4
Björn Gottstein, författare och musikjournalist. Foto: Martina Seeber.
3 av 4
Marcus Fjellström, tonsättare. Foto: Anton Grandert.
4 av 4
Stefan Solyom, dirigent. Foto: Mats Bäcker.
Måndag 4 maj

Klang del 4 - Upptakt Berlin

I dagens program gör Birgitta Tollan självsvåldiga nedslag i musiklivet i en av världens musikaliska huvudstäder med tre operahus, ett tiotal symfoniorkestrar, flera större konserthus och musikkonservatorier. Dessutom finns i Berlin en stor och levande experiment- och improvisationsscen och några av världens främsta elektronikaklubbar.

Svenske dirigenten Stefan Solyom, som levt sju år i Berlin, berättar varför Berlinfilharmonikerna är en av de främsta orkestrarna i världen. Men också om hur slitsamt det är att leva utan nära vänner i Berlin.

Klassiskt utbildade pianisten Andrea Neumann plockade isär sin flygel, började experimentera och fick ett helt nytt förhållningssätt till de klassiska pianostyckena. Hon komponerar även för gruppen Les Femmes Savantes, de bildade kvinnorna, där den svenska ljudkonstnären Hanna Hartman ingår.

Författaren och musikskribenten Björn Gottstein berättar om det speciella Berlin Sound, som experimenterande musiker utvecklade efter murens fall 1989. Ohrenstrand är ett samarbete mellan ”hög och låg musikkultur” i Berlin.

Norrländske tonsättaren Marcus Fjellström bor i Berlin där han i studion skapar tvetydig musik för skivmediet. ”Övningar i utanförskap” och ”Dödsmusik” är titlar av honom.

I programmet medverkar även Georg Faust, ledare för de 12 cellisterna i Berlinfilharmonikerna, som efter 35 år tagit med en kvinna i cellogruppen.

Manus och produktion: Birgitta Tollan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".