Det här är Muzik - en programserie av Mikael Strömblad


"Ibland känns fenomenet intressantare än själva musiken. Det är vad MUZIK handlar om. Musik och smak. Musik och fysik, Musik och gehör, religion och klimat.

Inget river upp känslor som musik. Upplevelsen kan inte vara annat än sann för oss själva, och vi är specialister på att värja oss. Det musikaliska ego- och immunförsvaret lär vara ett av de starkaste. Så när främmande musik trycker på reagerar överjaget med att ställa en serie motargument: Det här är inte jag! Det här låter inte som Larz Kristerz! Det här är inte bra! Det sker per automatik. Och intressant är att vissa smakkombinationer i princip tycks vara omöjliga.

Är tråden, strängen, det som länkar samman ”allting”? Strängteori innebär ett komplicerat samboförhållandet mellan Albert Einsteins relativitetsteori för hur stjärnor, galaxer och tiden fungerar i universell skala och kvantfysiken undersökningar av elektronens minsta rörelser. Här finns massor av metaforer som uppvisar en förbluffande likhet med musik.

Eller ta begrepp som lyhördhet och gehör. Själva gehöret manar lika mycket till försiktighet som öppenhet. En improvisatör opererar inte från ett formlöst vakuum utan från tre miljarder år av evolution; allt vad vi varit finns lagrat. Bara genom att tala och överraska oss själva är vi mästare på att tänja ut det vi just nu säger och göra det till ett uppiggande... sedan.

Frågan är hurvida rummet inverkar på själva musikupplevelsen.
Kan musik ge nya insikter, leda in en person på nya spår? Vad finns det för likheter mellan starka musikupplevelser och till exempel religiösa upplevelser? Eller formar landskapets klimat musiken?

Under fem avsnitt möter vi människor som - både medvetet och omedvetet - ägnar sig åt fenomenen i musiken: smak, fysik, gehör, religion och klimat. Vi träffar Lars Lilliestam, Åsa Bergman, Ulf Davidsson, Magdalena Larfors, Babben Larsson, Henrik Strindberg, Gudrun Raccuja, Jonas Bromander, Ingela Edkvist och Sten Sandahl."

Programledare Mikael Strömberg om progamserien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista