Läs mer om programserien

Med utvidgade sinnen. Musik och hjärnan. Vad har Amy Winehouse, Britney Spears och Robert Schumann gemensamt? Eller Rossini, som skrev 40 operor på 20 år, och singersongwritern Jeff Buckley? Mahler och Nina Simone? John Lennon och Mozart?

I fem program undersöker vi om galenskap och genialitet hör ihop. Och om musikalisk kreativitet hör ihop med förmåga till unika associationer, att vara excentrisk, too much, heldeppig, gränsöverskridande eller hyperaktiv. Kort sagt - att vara allt annat än mainstream.

Kan tillstånd och diagnoser vara ett avstamp för stor konst?

Vi möter musiker med diagnoser som bipolär sjukdom, depressivt tillstånd och sorg, adhd eller cp-skada. Vi möter även tonsättare som skriver musik utifrån en melankolisk känslorepertoar eller ur tillstånd av "djup oro och pessimism” över klimathot och katastrofer. Och vi träffar forskare i hjärnans musik och mystik och i melankolins brokiga historia.

Och så lyssnar vi på en mängd spännande musik ur olika genrer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".