1 av 2
Fredrik Ullén, Karin Johannisson och Jacques Labouchere.
2 av 2
Amy Winehouse
Måndag 16 november - Med utvidgade sinnen del 1

Vad har Amy Winehouse, Britney Spears och Robert Schumann gemensamt?

Läs manuset till hela programmet:

Robert Schumann levde med depressioner och manier under hela sitt liv. Detta hörs i hans musik. Hans psykiska smärta och insomnia lindrades av att justera noterna till t.ex. sin cellokonsert.

Marilyn Monroe, Nina Simone, Amy Winehouse och Britney Spears är alla diagnostiserade med bipolärt syndrom. Deras extra känslighet ger sig ofta uttryckt i utmanande stökighet. Även droger används ibland för att döva lidandet. Deras utsatthet på grund av de utvidgade sinnena utnyttjas av paparazzis och föraktande snaskjournalister.

Idéhistorikern och författaren Karin Johannisson berättar om skillanden mellan melankoli och depression och förklarar hur kvinnlig kreativitet I historien demoniserats och trivialiserats. 
Lyssna på Karin Johannisson:

Exemplet bipoläre Beethoven visar att musikalisk kreativitet har att göra med förmågan att vara allt annat än mainstream – att ha ett utvidgat sinne.

I programmet medverkar artisten Jacques Labouchere. Han diagnosticerades för tio år sedan med bipolärt syndrom. På hans nya CD finns låten “Dr Doctor”.

Fredrik Ullén, hyllad pianist och dessutom hjärnforskare, talar om den delikata balansen mellan att vara alltför galen och att vara galet kreativ.
Lyssna på Fredrik Ullén:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".