Måndag 1 mars - IIl Risorgimento del 4

Enandet

Nu kommer avslutningen på historien om Italiens enande – en berättelse om hur tusentals människors drömmar kunde förverkligas.
Ett enat Italien med social rättvisa och ett verkligt demokratiskt system. Det var Il Risorgimento – hjältarnas mål.
I sista avsnittet i serien faller alla korten på plats. 5 maj 1860 lämnar en skara på knappt 1000 patrioter stranden i Quarto, söder om Genua. Två ångslupar hade stulits, säger legenden. I själva verket var rederiets ägare införstådd med aktionen.

Några dagar senare stävar fartygen in i Marsalas hamn på Siciliens västkust. Invasionen går lyckligt – det fartyg tillhörande Neapelkungen som kunde ha ställt till besvär, nöjde sig med att avskjuta en symbolisk granat. Befälhavaren var engelsman till börden och ville absolut inte riskera depåerna av Marsalavin som fanns i hamnen.

Så börjar det stora äventyret som på mindre än ett halvår skulle ena landet. Då handlade det inte längre om symboliska granater. Det stod verkliga fältslag på vägen mot Palermo och ännu fler patrioter och försvarare skulle dödas efter landstigningen i Kalabrien.
En revolution till musik, har det sagts. Verdi skriver Sicilianska aftonsången, historien om en massaker just i Palermo på franska ockupationstrupper. En lidelsefull men samtidigt absolut meningsfull musik inom ramen för drömmen om en enad nation.

Om detta och till slut om kanonelden mot Roms stadsmurar 1870, handlar den stora finalen.  Påven fick dra sig tillbaks till Vatikanen och Rom kunde äntligen bli Italiens verkliga huvudstad. Det hade tagit över 70 år av kamp mot europeiska stormakter och mot det gamla Italiens alla
småfurstar och storhertigar.
För den som har frågor och kommentarer, går det bra att använda den här mejladressen: akemalm@alice.it.