starka musikuppleverlser - måndag 3 maj

Vevgrammofon,sprickor i betongen och tidlöst tillstånd

I det tredje programmet om starka musikupplevelser berättas om Mozart på en vevgrammofon, Springsteenkonsert på Ullevi som fick betongen att spricka och upplevelser bortom tid och rum i Stockholms konserthus. Mikael Strömberg har träffat Jenny Leonardz, Anders Eriksson och Johan Scherwin

Jenny Leonardz var sångare i Stockholm konserthus filharmoniska kör, i ett framförande av Felix Mendelsohnns oratorie Elias. Under en aria med cellosolo hände något hon aldrig tidigare eller senare har upplevt. Golvet försvann, taket lyfte hon befann sig i ett tidlöst tillstånd där hon fick kontakt med tusen år tillbaka och tusen år framåt.
– Och en bestående känsla av att jag från och med denna stund inte är ensam.

Johan Scherwin  kröp som barn upp i gammelmormors fönsternisch för att lyssna till Wolfgang Amadeus Mozarts Rondo Alla Turka på en vevgrammofon. Ritualen var alltid den samma, samtidigt som han lyssnade följde han musiken med papper och penna. Det skärpte hörseln.
– Det var första gången som jag skapade mig ett eget rum med hjälp av musik.

Anders Eriksson befinner sig i Göteborg och en konsert med Bruce Springsteen. Ullevi skakar. Det blir sprickor i betongen.
– Jag tänkte, att jag kommer troligen aldrig att få se en bättre konsert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista