1 av 5
Marie Korpe . Foto: Kristina Funkeson
2 av 5
Dirigenten Susanna Mälkki
3 av 5
Mahsa Vahdat. Foto: Freemuse
4 av 5
Edda Magnason Foto: Rebecca Mangell
5 av 5
Cæcilie Norby. Foto: Isak Hoffmeyer
Måndag 4 oktober

Seriestart: En egen röst

Klang! med Birgitta Tollan är tillbaka i Musikmagasinet och i en serie om fem program handlar det om att ha en egen röst, ett eget uttryck, i musiken.

Dirigenten Susanna Mälkki dirigerar världens främsta symfoniorkestrar och hon gör det utan pinne.

– Dirigentens egen musikaliska röst skapas genom att förbinda de olika stämmorna I en orkester. Klangen blir en slags vävnad, säger Mälkki. Tolkningen går genom min röst, min personlighet. Tonhöjd och karaktär, javisst, men även precision, intonation, omständighet, energi och vanor påverkar. När tiden upphör skapas den vackra balansgången mellan att driva orkestern framåt och att låta musiken hända.

De grekiska filosoferna Platon och Sokrates förbjöd tonarter som uttryckte längtan eller klagan. Bl a det antika Greklands mixolydiska tonart som poeten Sappho skapat. Mångsträngade instrument som harpa ville man förbjuda, till förmån för entoniga flöjter.

I det fundamentalistiskt och islamistiskt styrda Iran finns stenhård censur av kvinnliga sångröster. De får inte höjas offentligt.

– Det är omänskligt, anser censurerade iranska sångerskan Mahsa Vahdat, som  vill få fundamentalister att vekna. Det är som att förbjuda kvinnor att skratta, att gråta och att andas - tillsammans med män.

– Över hela världen har kvinnliga röster en underrepresentation inom musiken, förklarar Marie Korpe, chef för Freemuse, Freedom of Musical Expression. Kvinnors låga musikaliska status har ofta inte religiösa orsaker utan kulturella och sociala skäl. Här finns många röster, som väntar på att få blomma ut!

– Vad är en egen röst, undrar singer songwritern Edda Magnason. Min stämma förändrar sig ständigt även om min kärna är kvar.

Jazzartisten Cæcilie Norby tar modigt ton på ny skiva med egna sångtexter till klassiker av tonsättare som Erik Satie och Maurice Ravel.

– De franska impressionisternas mood passar mitt uttryck, förklarar Cæcilie Norby. De skavanker du har i rösten är också det mest personliga. Dina erfarenheter och din ålder ger avtryck I din stämma.

Manus och produktion: Birgitta Tollan   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".