Klang måndag 11 oktober

Vad är ett eget uttryck, en egen röst i musiken?

– Jag känner att min röst har fått en speciell plats här i världen. En gåva som har landat i mig, säger svenska sopranen Elin Rombo, som värnar om sin naturliga och mjuka röstklang, tryfferad med en skvätt mörkt vemod. Plötsligt öppnar sig ett nytt register i hennes röst och Elin Rombo kan sjunga fyra toner ovanför höga C.

– Det är som att hoppa höjdhopp. Som att ha en liten ventil som pyser! Det är en underbar känsla, säger Elin Rombo, som nyligen sjöng Susanna i Mozarts Figaros bröllop på operan i Stockholm. Elin Rombo spås en lysande internationell karriär och är just nu på turné i Kina.

Hur märks den egna rösten hos en operachef?

– Jag har avlivat min inre kontrollfreak och tar råd av sångare. Det förstärker mitt regi-jag, förklarar Kasper Holten, operachef vid Det Kongelige i Köpenhamn.

Holten är aktuell med två uppsättningar av Poul Ruders opera Dancer in the Dark efter Lars von Triers film: en i Köpenhamn och en på Norrlandsoperan.

Nyligen hade Holtens film Juan premiär. Med operan Don Giovanni som förlaga gör Holten brutala förkortningar i Mozarts musik och låter sångarna sjunga live på engelska, på location, i en modern, rå stadmiljö.

- Den rastlösa, maskulina sexualiteten och destruktiviteten är filmens centrala tema, berättar Kasper Holten.

Manus och produktion: Birgitta Tollan.

Läs mer om Kasper Holten

Läs mer om Elin Rombo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.