Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
P2:s särskilda rum för fantasieggande dokumentära och musikaliska programserier.
Klang! Måndag 1 november

-Min musikaliska röst ryms inom en bra frasering

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 10.08
1 av 3
Cellisten Jakob Koranyi. Foto: Anna-Lena Ahlström.
2 av 3
Kontrabasisten och pedagogen Mattias Hjort. Foto: Loic Dequidt.
3 av 3
Tonsättaren Marie Samuelsson. Foto: Mats Bäcker.

Vad är ett eget uttryck, en egen röst i musiken?
Unge cellisten Jakob Koranyi har fått en rad utmärkelser och lovordats för sin vackra celloton och tekniska behärskning. I år debuterar han i Lincoln Center i New York och turnerar i USA.

– Min musikaliska röst ryms inom en bra frasering vid en lyckad konsert. Rösten är separerad från det intellektuella arbetet när jag övar, förklarar Koranyi.

Cellon förknippas ofta med melankoli och innerlighet.

– Ja, mörkret tilltalar mig mer än ljuset i musiken. Min röst har en mer inåtvänd än utåtriktad musikalitet och det är lätt att spela Schubert men svårare med Beethoven, berättar Jakob Koranyi.

***

Tonsättaren Marie Samuelsson har en lång verklista och spelas av de största svenska symfoniorkestrarna. Hon komponerar nu en opera med libretto av författaren Kerstin Ekman.

– Min egen musikaliska röst byggs upp genom idogt arbete, musikstycke för musikstycke. Min musik är ordlösa samtal mellan människa och natur, människa och stad, människa och liv. Rit och nutid samsas och tidskänslan är central. Musiken får en fysisk direkthet, liksom rockmusik, säger tonsättaren Marie Samuelsson, som spelade och sjöng i det legendariska bandet Elegi på 80-talet.

– Det gäller att vara modig och inte ge efter för kritik eller andras åsikter. Hellre då köra på än mer med det egna uttrycket, tipsar Marie Samuelsson.

***

Kontrabasisten Mattias Hjort är ansvarig för Jazz- och improvisationsutbildningen vid Malmö Musikhögskola. Han ser sig som en trädgårdsmästare, vars uppgift är att ge näring och stöd åt varje student, varje individ, för att hon/han skall nå sitt musikaliska mål och finna sitt eget uttryck i musiken.

– Härmande och tävlan kan vara en motkraft mot att utveckla en unik, egen musikalisk röst, säger Mattias Hjort. Att söka inspiration är däremot oerhört viktigt.

– Studenten bejakar sin egen musikaliska röst, och blir samtidigt medveten om mångfalden av andras uttryck. Musicerandet blir ett samtal, förklarar Mattias Hjort.

Manus och produktion: Birgitta Tollan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".