New York, stad med ständig Klang

Vi möter legenden och röstkonstnären Meredith Monk, Pulizerprisvinnaren i musik 2011, tonsättarpionjären Zhou Long, tonsättaren Xinyan Li, pianisten Beata Moon, tonsättaren och performern Du Yun, en av världens främsta tonsättare, Augusta Read Thomas och solopianisterna Marilyn Nonken och Sarah Rothenberg.

Birgitta Tollan har tidigare gjort ett flertal uppmärksammade programserier och belönades nyligen med priset ”Musikens Möjliggörare” med motiveringen ”Via etern belyser och problematiserar hon fenomenet musikskapande genom fördjupande musikaliska porträtt. En modig journalist med ett genuint intresse för samtidens tonsättare och musiker.

Priset innebär att Birgitta Tollan får dela ut ett beställningsverk till ett värde av 50 000 kronor.

Här är några av lyssnarnas kommentarer om Birgitta Tollans tidigare serier:

”Lyssnade på ditt program om Patti Smith, och gillar verkligen tonen du får till i programmen, dom känns så nära på något sätt. Och jag förstår inte hur jag kunnat leva dom här 44 åren utan att upptäcka Patti Smith!!? Tack för den insikten...”

 ”Det osynligas piano har varit en euforisk upplevelse: informativ, spännande, mångfacetterad, nyanserad och rättmätigt arg. Och en väldig massa fin musik! Anna och Nea”

”Fantastiskt program, att binda samman flera tusen år med samtiden med sådan konsekvens. Beundransvärt! Ingmar”

”Det var ditt program om musikcensur riktad mot kvinnor som fick mig att bli medveten om situationen för de kvinnliga musikerna och tonsättarna. Tommy”

”Om kvinnliga tonsättare från Prag. Ett fantastiskt program!! Du har ett otroligt fint sätt att berätta och väcka intresse (uppläggning, röstbalans, mm). Man blir både glad och berikad av den höga kvalitén i dina program. Ralph”