New York, stad med ständig Klang!

Meredith Monk

Först ut i programserien är den legendariska röstkonstnären Meredith Monk, som Birgitta Tollan möter på artistens loft på femte våningen i stadsdelen Tribeca.

Meredith Monk är även kompositör, koreograf och filmskapare och har under snart 50 år arbetat med dans och en mängd etniska sånguttryck från hela världen. Över 100 filmer, operor, baletter och skivor har hon skapat genom åren. Några av de främsta heter Book of Days, Dolmen Music, mercy, impermanence, och ATLAS.

Meredith Monk har kallats “Röstens magiker” och säger själv att hon ”arbetar mellan sprickorna, där rösten börjar dansa och kroppen börjar sjunga, där teater blir film.”

För Monk är rösten ett språk I sig, en gränslös värld att upptäcka. Hon sjunger sina egna ord för att slippa vara tvåspråkig. ”Min musik är som poesi och rösten är hjärtat sätt att kommunicera”, säger Meredith Monk.

Meredith Monk berättar i programmet om hur hennes sångröst besjälats och fördjupats sedan hon blivit äldre. Nu gör hon en tidsresa in i sitt eget material, ger ut ny CD och samarbetar med Kronoskvartetten och dirigenten för San Franciscos symfoniorkester, Michael Tilson Thomas.

I Meredith Monks senaste CD, Songs of Ascension, Uppstigandets sånger handlar det om rörelser, förflyttningar I rummet, I landskapet. Hon förundras över hur de flesta religioner dyrkar en “högre” makt, inte en “lägre”, som moder jord, t ex. Himlen är där uppe och helvetet är där nere. Upp och ner har dock ingen betydelse för Meredith Monk, som anser att allting är heligt, t o m den kopp kaffe hon dricker ur vid intervjun.

Meredith Monks senaste komposition har titeln WEAVE for Two Voices, Chamber Orchestra and Chorus och hade världspremiär 2010 med St. Louis symfoniorkester. 2011 utnämndes Meredith Monk av public service-radion I USA till en av de främsta 50 rösterna någonsin.

Läs mer på