Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan

New York – spjutspetsar och gränsgångare

I den nya P2-serien New York – spjutspetsar och gränsgångare möter den prisbelönta kulturjournalisten Birgitta Tollan några av världens främsta klassiska musiker. Det blir en resa bland pionjärer och etablerade samtida tonsättare, dirigenter och musiker.

Vi möter Tania León, Jennifer Higdon, Martha Mooke, Elodie Lauten, Shulamit Ran, Faye-Ellen Silvermann, Victoria Bond och Alex Shapiro

För manus och produktion står Birgitta Tollan som tidigare har gjort de uppmärksammade programserierna New York – stad med ständig klang, Musik och liv, En egen röst, Ord och bild blir musik, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för P2 Sveriges Radio. 2011 fick hon Författarförbundets Radiopris med motiveringen:

”Birgitta Tollan får priset för sina envisa och kärleksfulla radioundersökningar av de korsvägar där konsten och livet löper samman. Med ständig nyfikenhet på nya uttryck har hon metodiskt och under många år dyrkat upp dörrar till skapandets inre kammare.”

År 2010 tilldelade Föreningen svenska tonsättare Birgitta Tollan priset Musikens möjliggörare för hennes radioproduktioner. Motiveringen lyder:
”Via etern belyser och problematiserar hon fenomenet musikskapande genom fördjupande musikaliska porträtt. En modig journalist med ett genuint intresse för samtidens tonsättare och musiker.”

Här är några av lyssnarnas kommentarer om Birgitta Tollans tidigare serier:

Lyssnade på ditt program om Patti Smith, och gillar verkligen tonen du får till i programmen, dom känns så nära på något sätt. Och jag förstår inte hur jag kunnat leva dom här 44 åren utan att upptäcka Patti Smith!!? Tack för den insikten...”

”Det osynligas piano har varit en euforisk upplevelse: informativ, spännande, mångfacetterad, nyanserad och rättmätigt arg. Och en väldig massa fin musik! Anna och Nea”

”Fantastiskt program, att binda samman flera tusen år med samtiden med sådan konsekvens. Beundransvärt! Ingmar”

”Det var ditt program om musikcensur riktad mot kvinnor som fick mig att bli medveten om situationen för de kvinnliga musikerna och tonsättarna. Tommy”

”Om kvinnliga tonsättare från Prag. Ett fantastiskt program!! Du har ett otroligt fint sätt att berätta och väcka intresse (uppläggning, röstbalans, mm). Man blir både glad och berikad av den höga kvalitén i dina program. Ralph”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".