1 av 2
Claes-Göran Hederström.
2 av 2
Lordi, som enligt forskarna vann för att medeltidsromantik var på tapeten. Foto: Scanpix.

I programmet den 8 mars Vetenskaplig schlager, tidernas flopp och gamla klassiska låtar för unga öron

Schlager och Eurovision Song Contest (ESC) är inte bara underhållning för miljoner tittare och lyssnare. Nej, forskare för en mängd olika discipliner är vetenskapligt intresserade av musiktävlingen.

P4 Premiärs schlagerdoktor Karin Strand har deltagit i det allra första forskarmötet om schlagerfestivalen som hölls i Grekland med deltagare inte bara från Europa. Intresset for tävlingen är också stort i USA.

Så stort att man där funderar på att göra en amerikansk variant av tävlingen!

Expressenjournalisten Peter Himmelstrand skrev både text och musik till veckans kultschlager ”Det börjar verka kärlek banne mig”. Artisten Claes-Göran Hederström berättar i lördagens program att ännu, 30 år efter uruppförandet, träffar 6-åringar som kan hela låten.

Veckans undersökning från Sifo ger svar på frågan vem som är den största floppen genom tiderna i melodifestival-
sammanhang.

P4 Premiärgänget drar på sig långkalsongerna och tar pulsen på ett Kiruna som i och med Sista-chansentävlingen genomför sitt största evenemang någonsin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".