Shirley Clamp, Sanna Nielsen och Sonja Aldén har gjort en julshow och en julskiva ihop. Foto: Jessica Gow / SCANPIX.
LÖRDAG 13 DECEMBER

Lusse med tre sångmöer och Plura!


Lussetåg med de tre essen… Sanna, Shirley och Sonja! Och Plura får bli stjärngosse…! Så tar vi temperaturen på Bollywoodfebern som drabbat skånska Limhamn.

Och vatten över huvudet på premiärlejonen som minglade på röda mattan på Måns Herngrens nya film ”Allt flyter”.

Gnuggar mig i ögonen och stirrar häpet i kalendern;  Julen …är nästan hotfullt nära nu… hur gick det till? Stod jag inte för en kvart sen – bland prasslande höstlöv - och kliade mig i huvudet över att sommaren var över… Så tröttsamt att det är samma visa varje år. Julen kommer som en slags chock och man känner att man ligger tre steg efter med allt, klappar, städning, matlagning, bak, umgänge! Ironiskt eftersom tanken väl är att man ska njuuuuta av alla ljus och tomtar som lyser upp decembermörkret.

Apropå ljus – nu på lördag är det Lucia och de sjungande näktergalarna Sanna, Shirley och Sonja är ljusdrottningar i P4 Premiär. Om man ser till antalet prominenta gäster får vi ihop ett riktigt praktfullt lussetåg. Tänk er Plura som stalledräng och The Real Group som tomtenissar… jag och redaktionen är pepparkaksgubbar.

Men vi ska inte bara ägna oss åt julfrosseri. Vi ska även ta reda på vad det är som gjort att Bollywood – världens största filmindustri - lyckats invadera lilla Limhamn i Skåne. Självklart står det en eldsjäl bakom initiativet, Alexander Olin är mannen som förvandlat den gamla Centrumbiografen till ett indiskt filmcentrum där den orientaliska färgglada romantiken står som skarp kontrast till kristider och duggregn. Har jag sagt att jag är mer än förtjust i eldsjälar? Oavsett de samlar på insekter, bygger drakar eller vill skapa oaser i öknen.

En annan brinnande eldsjäl ska ni också få möta i lördagens P4 Premiär. Det är en filmare som gjort en fantastisk film om livet i en trädgård (!) , något som som tagit honom över 25 år att göra. Vi snackar tålamod. Resultatet är tydligen oslagbart och P4 Premiärs producent har träffat honom i hans trädgård.

Vi hörs på lördag, klockan 12.15 (direkt efter julkalendern)

/Annika 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".