1 av 6
Gustav III /Foto: Scanpix
2 av 6
Operans vackra salong med den Kungliga logen där den svartklädda kvinnan ibland visar sig /Foto: Mats Bäcker, Kungliga Operan
3 av 6
Skulle du bli rädd om det börjar klirra i takkronan? /Foto: Tina Mackic, Sveirges Radio
4 av 6
Stina Vesamäki jobbar på kostymförrådet och berättar om hissen som inte stänger.../Foto: Tina Mackic, Sveriges Radio
5 av 6
Hissen som vägrar stänga sig, igen och igen.../Foto: Tina Mackic, Sveriges Radio
6 av 6
Operans kostymförråd ruvar på många års historier /Foto: Tina Mackic, Sveriges Radio
SOMMARSERIE OM KÄNDA TEATERSPÖKEN

Ay Ay! Je suis blessé! Om du hör dessa ord på Operan den 16 mars så kan det vara Gustav III's spöke...

SPÖKHISTORIER: Gustav III, kristallkroneklirr och mystisk svartklädd kvinna
12 min

I vår sommarserie om kända spöken på våra teatrar har vi kommit till Kungliga Operan som i sin nuvarande skepnad bara är 111 år. Men det har funnits en opera på samma plats i Stockholm sedan 1773 och från den tiden sägs ett av spökena härstamma. Det är ju ingen mindre än kung Gustav III, som sköts till döds på maskeradbalen 16 mars 1792. Och just den 16 mars varje år skall man kunna se honom springa runt i operakorridorerna med sårat bröst och ropa: ”Aj aj! Jag är sårad!” - fast på franska: "Ay, ay! Je suis blessé!". Vi får också höra om dansösen som dansade utklädd till nunna nära en fackla och tog eld, brann upp och dog efter ett dygn. Det här var i början av 1900-talet och ganska snart började dansösen, kraftigt vanställd i ansiktet, visa sig i de överlevande dansösernas loger. Än i dag händer man kan se en mystisk, svartklädd kvinna i publiken eller i den kungliga logen, trots att den alltid är låst när kungafamiljen inte sitter där. Den svartklädda kvinnan visar aldrig sitt ansikte…. Är det månne förstört av eld?  Vågar du lyssna? Mo hah haaaa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".