1 av 3
Nyfödda vattensköldpaddor. Foto: Pia Lindhe Rudolf
2 av 3
Gulbukad vattensköldpadda. Foto: Pia Lindhe Rudolf
3 av 3
Nyfödd vändhalssköldpadda som varit på promenad. Foto: Pia Lindhe Rudolf

Sköldpaddor på äventyr

Det är lite av en sköldpaddsexplosion på Parken Zoo i Eskilstuna. Ett barn som var på besök i parken fick i fredags syn på en liten sköldpadda som satt på en stock inne i Amazonas där vattensköldpaddorna bor tillsammans med krokodilerna. När djurvårdarna kom dit visade det sig att vattensköldpaddsparet hade fått 8 ungar som kravlade runt bland stora krokodilgap.

Sköldpaddorna gräver ner sina ägg i sanden och sedan kläcks de allt eftersom. Ingen hade märkt att vattensköldpaddorna hade grävt ner ägg så därför kom de små som en glad överaskning. Sköldpaddsparet som fått ungar har tidigare bott på Stadshotellet i Västerås. De fick flytta till Parken Zoo för ett par år sedan när Jordbruksverket ändrade reglerna för hur sköldpaddors boende skulle se ut.

Som om det nu inte räckte med dessa små sköldpaddors ankomst och deras äventyr bland krokodilerna så har en annan liten vändhalssköldpadda varit ute på en vandring långt utanför parken. Den gjorde sin lilla utflyckt strax efter att den lämnat ägget och ingen visste att han hade fötts överhuvudtaget, förrän en familj hittade den i lördags. Då hade den hunnit ända till backen vid teatern som ligger ungefär 150 meter från dess hem.

- Hur den har kommit dit är det ingen som vet, men den är inte större än en femkrona i diameter och måste ha tagit sig ut i någon springa säger Sandra Holmgren djurskötare i Parken Zoo.

 Den var mycket nedkyld när den kom hem men mår nu bra.

- Det var tur att familjen hittade den.  Sköldpaddor klarar inte kyla under allt för lång tid, säger Sandra Holmgren.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista