Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Senaste nytt, vädret och trafikläget. Vi hjälper dig att starta dagen kl. 06-09.30 varje vardag.
1 av 20
2 av 20
Foto: Robin Norlén
3 av 20
Foto: Robin Norlén
4 av 20
Foto: Robin Norlén
5 av 20
6 av 20
Magnus Edlund (m) och Lotta (SR)
7 av 20
Landstingsdebatt i morgonrusningen
8 av 20
Thomas och Stina i Fenomenpanelen
9 av 20
Ola Björlin
10 av 20
11 av 20
12 av 20
13 av 20
14 av 20
15 av 20
Seven Plates
16 av 20
Annelie Salminen
17 av 20
Debatt!
18 av 20
19 av 20
Teodora Yevno, Stephan Lövstrand tekniker och Thomas Gjerdingen.
20 av 20

Centralen

P4 Västmanland mitt i morgonrusningen

Torsdagar jämna veckor sänder vi direkt från Västerås Centralstation! Programmet  börjar som vanligt klockan 06.10 och håller på till 09.30. Torsd 29 maj heter programledarna    
               
              
Marcus Carlsson och Teodora Yevno          

               Vi finns inne i värmen, i stationsbyggnaden, mitt i folkvimlet. Ta chansen att träffa oss och studera våra intressanta gäster eller bara sitt och lyssna innan du stiger på tåget.

Kanske har du förslag på något ämne vi borde ta upp. Tveka inte att tipsa oss.

Morgonprogrammet är som vanligt fullmatat med både planerade inslag och improvisationer. Tunga nyheter och aktualiteter varvas med nöje och kultur.


 

Ungefär kl 07.15 träffar du dagens kanske mest eftertänksamma person under rubriken Tänkvärt. Torsdag den 29 maj medverkar Björn Nordén.

Cirka kl 08.40 träffar du sköna lirare, kreativa tänkare och vänner av ordning i Fenomenpanelen.

---------------------------------------------------

Torsdagen den 21 februari

I tur och ordning fick vi träffa Annelie Salminen, som pratade om kärlek i Tänkvärt (07.15).

Oppositionsrådet Juha Rundgren (v), var upprörd över att inte få vara med och besluta om de kommande besparingarna i sjukvården på cirka 90 miljoner.
Men Magnus Edlund (m), landstingets högste ledare, höll fast vid att besparingsförslaget gott kan tas av landstingsstyrelsen enbart. (07.30)

Stadsarkitekten Lars E Persson är förtjust i Stenpoesi-projektet (Tomas Tranströmers haikudikter ska huggas i sten), liksom bibliotekschefen Eva Mattson, som fallit pladask för Tranströmers lättillgängligt eleganta lyrik. (08.15)

Oj, vad hon klippte till i Fenomenpanelen i dag, Annika Lind.
Sluta lalla, 50-plussare
, och ta kommandot över er tid och över valen som påverkar våra barns framtid, lydde det mycket bestämda budskapet. (08.35)

Sällan har ett stolpskott känts så sorgligt som i går, då nykomlingen Tillberga bandy tvingades göra sorti från elitserien. Joakim Lilja och Stig Tibblin intervjuades. (08.50)

Sen spelade Seven Plates live. Ett gäng 15-18-åringar som fick hela Centralen att stanna upp med sina glasklara röster: Victoria Schiller, Alice Kruger och Camilla Pettersson som går i nian, och Sara Johansson som går i tvåan på gymnasiet.

---------------------------------------------------

Torsdagen den 24 januari

Vi pratade faktiskt om döden den här morgonen, på flera olika sätt.
Pastor Bengt Sandqvist från Ansgarsförsamlingen har samlat in flera tusen namn sedan han startade ett upprop för att rädda Gryta Hospice, dit folk kommer för att få dö i ro.

Birgitta Holmberg från föreningen SPES, Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd, berättade att hon tänker bilda en stödgrupp för dig som drabbats av en närståendes självmord, i Västerås.
Och i morgon anordnas en stödgala för SPES på restaurang Taj Mahal på Stora gatan i Västerås.
Där ska bland andra Daniel Hrach vara med. För oss spelade han en gripande version av Leonard Cohen-mästerstycket ”Hallelujah”.

Magnus Bergquist är chef på teater Västmanland, och han berättade att teatern slog publikrekord 2007 och att det går bra för föreställningen Djungelboken.
Trots det är teatern i kris. Detta på grund av minskade statsbidrag och obefintlig uppräkning för ökade kostnader.

Men vi hade roligt också. Tack vare Stina Tysklings speldoseteorier och Thomas Lejefjälls bak-och-framvända katt- och hundvärld i Fenomenpanelen.

---------------------------------------------------Torsdagen den 10 januari

Efter jul och nyår var vi äntligen tillbaka på Centralstationen i Västerås och det var många som kom på besök.

Pastor Bengt Sandqvist från Ansgarförsamlingen i Västerås, var med efter halv åtta.
Han berättade om det upprop mot att ändra på hur Gryta Hospice drivs som Bengt och hans fru dragit igång.

Landstinget har ju planer på att spara 90 miljoner och då ska enligt ett förslag verksamheten med hur vård i livets slutskede bedrivs i Västmanland ändras, något Bengt inte vill.

Gott nytt år fick vi efter åtta önska Mahmut Ongun som är imam vid Muslimska församlingen i Västerås och firar Al-Hidjra. Han berättade att enligt den islamiska tideräkningen börjar idag ett nytt år och det är den första muharram 1429.

I Fenomenpanelen efter halv nio funderade Stina Tyskling från Hallsta-hammar om siffran sju som förekommer i alla möjliga sammanhang överallt.

Efter nio dök Mikael Bojko från Västerås upp och spelade på sin gitarr samtidigt som han sjöng. Sen fick han, precis som alla andra gäster under morgonen, en kopp kaffe.

Ha det bra så ses vi igen på centralen den 24 januari!

/Lotta och Thomas

(...och Stephan Lövstrand på bilden nedan som ju sitter alldeles själv i bussen utanför och sköter tekniken. Men vi ger faktiskt även honom kaffe lite då och då.)

---------------------------------------------------

Luciadagen den 13 december

Precis som traditionen kräver så inledde vi med ett luciatåg. Strax efter klockan sex dök 30 vitklädda skönsjungande elever upp från klass 8B på Fryxellska skolan i Västerås.

De sjöng så vackert att det tårades i ögonen på åtminstone två personer har vi fått höra i efterhand. Totalt 17 ställen skulle Fryxellska-klassen lussa på under luciadagen, men allra först stannade de till och bjöd på rätt stämning för frusna pendlare och för morgonpigga radiolyssnare.

Vi träffade efter halv åtta på luciamorgonen två trötta biskopskandidater som kvällen innan blivit utfrågade inför flera hundra personer. Sven Hillert och Margarete Isberg vill ju båda två ta över när Claes-Bertil Ytterberg lämna in sin biskopshatt i början på nästa år.

Det blev mer musik, med Kerstin Stilling från Norberg som dök upp efter klockan åtta och  fick en och annan stressad tågresenär att stanna upp för att lyssna på henne prisbelönta jazz.

Hon har nämligen nyss kommit hem från Hollywood där hon fick priset som bästa kvinnliga jazzartist på Los Angeles Music Awards 2007.

Fenomenpanelen tänkte till kring det här med traditioner efter halv nio och Thomas Lejefjäll och Gudrun Paulsdottir kom fram till det bästa nog ändå är att välja och vraka, men framför allt välja bort, bland alla gamla och nya traditioner som finns omkring oss.

Det blev innebandysnack också efter nio med Karolina Widar, världens bäste damspelare samt Dan Berger, varken dam eller innebandyspelare men väl ordförande för Västmanlands innebandyförbund. De är ju båda väldigt glada att Västerås kommer vara värdstad för damernas innebandyVM 2009.

Pepparkakorna tog så småningom slut.
Vi får väl se om vi har något annat ätbart till centralstationen i Västerås med oss nästa gång, den 10 januari 2008.

Vi ses då!

/Lotta och Thomas

---------------------------------------------------

Torsdagen den 29 november

Tillbaka på Centralen igen och ännu en sändning inför publik! Åh, vad det är roligt att se dem i ögonen - de som lyssnar, de som inte lyssnar och de som hastar förbi i jakt på nästa tåg.

 

Genom våra gäster i dag svingade vi oss mellan ämnena.
Klockan 7.15 var Ola Björlin gäst i Tänkvärt. Han är filosofilärare men också fågelskådare.
Ola berättade om ett minnesvärt ögonblick då han och Kerstin fick hjälpa tre avsvimmade kungsfåglar som svimmat av utmattning efter sin flygtur från Baltikum till Öland.
Vilken poesi han bjöd oss på, Ola!

Som ljuv musik var också Stina Tysklings inlägg i Fenomenpanelen 8.40. Stina avslöjade att kolsyran i den Coca-Cola vi dricker (1,4 miljarder burkar/dag) genom våra rapar och fisar orsakar 700 miljoner liter växthusgaser dagligen!
Thomas Lejefjäll, däremot, hade inte druckit en läsk på åratal.

Dessförinnan berättade teaterchefen Magnus Bergqvist om lördagens premiär på Teater Västmanland: Djungelboken, med musik av Eric Gadd.

Och glöm inte att SLÄCKA LJUSEN i advent - ett budskap från brandmannen Thomas Reichert.

/Lotta och Thomas

---------------------------------------------------

Torsdagen den 15 november

Vilken morgon vi hade!
Regissören Mathias Wiik inledde snyggt i Tänkvärt kvart över sju.

Tjudo i åtta hade vi fet debatt mellan oppositionen och majoriteten i landstinget när moderaten Magnus Edlund och socialdemokraten Denise Bergström drabbade samman om de 92,2 miljoner som sjukvården måste spara.

Sveriges Radios chefsstrateg Staffan Sonning framhävde public serviceradions roll efter kl 8 genom att välja två bra radioexempel.

I Fenomenpanelen efter halv nio ondgjorde sig Annika Lind över fåniga och hopplöst omoderna husmorstips, som ingen normal människa har tid att pröva.
Till exempel att ta med varmvatten i kylväska för att värma barnens skridskor!
Och Gudrun Paulsdottir klagade på folk som pratar för högt i telefon.

Efter nio spelade musikerna Claes-Göran & Bengt Lasse Dahlqvist-låtar på gitarr och dragspel.

Vi ses igen på Centralen den 29 november!

/Lotta och Thomas

---------------------------------------------------

Torsdagen den 1 november

Första gästen på Centralstationen var förre förbundskaptenen i ishockey, Curre Lundmark, som på sitt fantastiska sätt återigen visade prov på Rätt Mental Inställning i Tänkvärt.
Genast kom en reaktion från Johnny, som tyckte Curre var så bra att han ville ha hans funderingar på CD! (Vårt tips: Lyssna igen i vårt i stället. Helt gratis, till skillnad från att beställa en CD.)

Sedan drabbade Elisabeth Unell (m) och Per Lithammer (v) samman i en debatt om Kristiansborgsbadet, som m vill sälja och v bevara. 

Biskop Claes-Bertil Ytterberg pratade om hur det känns att snart få lämna över biskopsmössan till någon annan. ”Skönt”, var svaret. 

I Fenomenpanelen berättade Calle Målberg att han älskar Klingans konditori i Köping, och Thomas Lejefjäll påstod att digitalkameror äntligen tar bra bilder. 

På det stora hela en underbar morgon! Nästa gång vi ses på Centralen blir torsdagen den 15 november.

/Lotta och Thomas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".