"School of rock" erövrar Europa

På mellanstadieskolan Skallbergsskolan i Västerås får eleverna lära sig spela pop och rock som en del av undervisningen. Bakom den här rockiga satsningen står musikern och läraren Hasse Ekman. Nu håller projektet på att utvecklas till ett europeiskt samarbete. Personer från sju länder besöker nu Skallbergsskolan och Västerås.

Man kan till och med lära sig geografi om man spelar rock´nroll, och även teknologi, matematik och en rad andra ämnen, berättar Piedad Alberca från Madrid för reportern Terje Lund.

Västeråsprojektet " School of rock" är nu alltså ett EU-samarbete mellan än så länge sju länder.

Förutom Sverige och Spanien medverkar även England, Portugal, Polen, Litauen och Turkiet.

Ungdomarna får också lära känna andra kulturer och spela i andra länder. De får också möjligheten att spela in en CD men sin musik.

– För mig handlar det ju om att motivera eleverna. De behöver konkreta mål. De ska ut och lira, det är viktigt, att de som grupp får spelningar. Att de ska ut och resa är ett sätt att få dem motiverade, säger Hasse Ekman, lärare som startade "School of rock" på Skallbergsskolan i Västerås.

Grundtanken är också att projektet inte bara ska involvera just de elever som spelar musik, utan projektet "School of rock" ska genomsyra hela skolan. 

Hur långt man egentligen kan nå, är det svårt att sia om, tycker Hasse Ekman. Men egentligen verkar det inte finnas några begränsningar.

--  Musik är den högsta konstformen, anser jag. Jämför man med måleri så är det ju svårt att dansa till en tavla, säger Hasse Ekman.