Forskaren och ergonomen Jens Wahlström.
12 oktober

Barn får belastningsskador av datorn

Redan i sjätte klass får en del elever datorrelaterade besvär, och i gymnasieåldern kommer de första belastningsskadorna. Och bärbara datorer är svåra att ställa in ergonomiskt riktigt.
Ändå är det bärbart eleverna får.

Just nu pågår en reformation av den svenska skolan där eleverna i många kommuner får varsin bärbar dator att använda i undervisningen (och hemma, för den delen).

Men det här är inte riskfritt. Morgonen pratade med forskaren och ergonomen Jens Wahlström på Umeå Universitet/Centrum för belastningsskadeforskning på Högskolan i Gävle, som berättade att det är vanligt med ögonbesvär, smärta i leder och muskler och hudutslag bland barn med laptop.

Forskningen visar att besvären uppträder så tidigt som i 10-12-årsåldern och att det finns gymnasieelever med regelrätta belastningsskador, som musarm. 

Betänk då att 80 procent av dagens skolelever kommer jobba varje dag med en dator i sina framtida jobb, så förstår man att det är viktigt att eleverna har en bra arbetsställning framför datorn. Arbetsmiljöverket har också regler som slår fast att skolan har ansvar för att datorarbetsplatsen är ergonomiskt riktig.

Ändå är det bärbara datorer eleverna får. Bärbara datorer som inte är utrustade med ett extra, separat tangentbord går inte att individanpassa för bästa arbetsställning. 
Västerås stads satsning på datorer för alla, från 6:an till sista året på gymnasiet, innehåller ännu inga planer på att ge lösa tangentbord till eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".