Försenade tåg värre än inställda

En sak jag har tänkt på under de här åren som jag har pendlat är hur folk förhåller sig till att åka tåg. Jag förundras ibland över hur en del reagerar. Ni får inte missförstå mig, jag har också tyckt att det vart skit med inställda och försenade tåg. Jag personligen tycker att det är betydligt värre med tåg som är försenade än tåg som är inställda.

Som pendlare har jag fått in vanan att alltid kolla på trafikverkets hemsida innan jag går till tåget hur vida tåget går eller ej, så därför har jag sällan blivit stående på perrongen i väntan på ett inställt tåg, antingen har jag försökt gå tidigare från jobbet eller så har jag jobbat över och tagit nästa tåg. På morgonen har det tåget jag har tagit för vana att åka vart det säkra kortet (förr åkte jag alltid ett tåg senare på morgonen, men det var nästan alltid sent eller inställt så då ändrade jag mina vanor), men har det vart strul på morgonen har jag tagit sovmorgon, och även om det inte vart frivilligt så har det ändå känts bättre att vara hemma och vänta än att sitta på Sundbybergs station och läsa Metro i kylan. Därför tycker jag att förra vintern var mycket värre, då minns jag det som att varenda tåg var sent å att jag spenderade väldigt mycket tid på stillastående tåg, denna vinter har jag vart hemma eller på jobbet och väntat på tåg, resultatet blir ju det samma, jag blir sen till jobbet eller sen hem - oavsett om det är inställt eller försenat. Men jag blir mindre stressad av att inte vara på ett tåg som står stilla, av någon anledning.

Gnäll
Men till saken, det som förundrar mig är, trots att jag förstår det jobbiga och själv upplever det, att det orkar gnällas så mycket, hur många gånger har man inte hört "konstigt att man inte kan planera för lite snö, det blir ju vinter varje år", "ja, nu är det sent som vanligt" (om ett tåg som är 3 minuter sent) o.s.v. Klart att det är jobbigt att bli sen, klart att det inte är okej att det blivit så många försenade tåg och så många inställda tåg. Men att SJ inte kan planera för att det snöar typ 25 meter på en dag, det förstår jag.

Dom här senaste åren har det ju inte vart vanliga vintrar, det har vart helt sjuka vintrar, ingen kan planera för det, så hur skulle SJ kunna det. Att däremot inte lyckas ordna till tågtrafiken när det vart vinter i ett kvartal, det tycker jag är skam. Men just dom där dagarna när det blir mer snö än vad man trodde man skulle se i en livstid, då fattar jag att det ställer till problem, även för SJ. Och att tåget blir några minuter sent på vintern tycker jag inte är konstigt, det vore ju märkligt om det inte blev det. Min promenad till jobbet tar runt 18 minuter på sommaren, och nästan 25 på vintern, en kollega som åker bil till jobbet får räkna med nästan 10 minuter extra på vintern på en resa som i vanliga fall tar 25 minuter, en dag tog det min man nästan 30 minuter att åka mellan Spånga och Sundbyberg med bil (tar typ 3 minuter i vanliga fall). Alla sådana förseningar, dom accepterar man bara, reflekterar inte ens över, klart det tar längre tid att promenera i snömodd än i solsken så är det ju bara. Men att tågen kommer in 3 minuter sent under samma förutsättningar, det går inte för sig det inte utan då ska det muttras och klagas.

Perpektiv
Igen, missförstå mig inte, jag förstår att muttrandet i dessa fall beror på att man är jävligt less, att många tåg har vart försenade länge, och jag tycker också att SJ måste vara rustade för att det faktiskt är vinter för jämnan (känns det som nu) i det här landet, det är orimligt att ställa in vartannat tåg för att det är snö ute, det tycker jag. Det känns bara som man måste sätta saker i rätt perspektiv. I vissa väder är det svårare att ta sig fram än i andra oavsett om man går, kör eller åker - det får man nog bara acceptera, tyvärr.

När lövhalka och solkurvor däremot kommer, då blir jag upprörd, för nån måtta får det ju vara...

Hanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista