Vänner på pendeln

Jag åkte tåg med min pendlarkompis Johanna häromdagen, det är lite lustigt att tänka på hur många människor man möter varje dag under sin tågresa. Jag och Johanna var bekanta för flera år sedan, men vi hade inte någon kontakt på några år, jag trodde hon bodde i Dalarna. Så plötsligt för något år sedan stod hon plötsligt på perrongen och bodde i närheten av mig och pendlade också till Västerås.

I början åkte vi alltid samma tåg både till och från våra respektive jobb och plötsligt träffade jag henne oftare än mina närmaste vänner. Nu har vi tyvärr inte samma tider längre, så nu ses vi inte lika ofta på tåget, men det var kul så länge det varade!
Sen finns det ju massa människor som man åker med varje dag men som man aldrig pratar med, inte har någon aning om vilka det är. Men som nästan känns som man känner för att man ser dom varje dag. Min pappa åker buss från Haninge in till Stockholm varje dag, någon gång när jag var någonstans med min pappa så hejade han på någon, jag frågade honom vem det var och han svarade att han inte visste, men att dom sågs vid busshållplatsen vare morgon. Då bodde jag fortfarande hemma och hade ingen liknande erfarenhet själv, så jag tyckte mest att det var lite knäppt. Men nu förstår jag att det blir så.

Jag hade en tant/dam/kvinna som jag åkte med förut. Jag la märke till henne för att vi började redan på samma tunnelbanestation, sen åkte hon också från Sundbyberg till Västerås, och sen gick vi åt samma håll en bit när vi kom fram. Det var alltid lite tryggt att åka samma tunnelbana som henne för då visste jag att jag inte var sen. Runt nyår så försvann hon, och först tänkte jag att hon nog hade semester, men det kan hon ju inte gärna ha fortfarande, så nu hoppas jag att hon har gått i pension eller fått annat jobb, förhoppningsvis är hon inte sjuk.

Om någon vet hur det gått för damen som alltid hade glansiga skor och en glimis reflex som en smiley på ryggsäcken kan den väl säga till så jag inte behöver oroa mig. Man kanske borde anordna hejdå-fika på sina standardtåg när man slutar pendla, så de man pendlar med inte behöver fundera på vart man tagit vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista