1 av 2
Seija Andersson på sin dagliga promenad med hundarna. Foto: Liselotte Karlsson/SR
2 av 2
Bernhard Randehall till vänster och chefen på Arbetsförmedlingen, Nicklas Lantz. Foto: Liselotte Karlsson/SR
Onsdag 2 november 2011

Ovisshet i Hallstahammar

"Vi har just köpt hus, klart man blir skraj"
2:31 min

Seija Andersson har bott i Hallstahammar nästan hela sitt liv, och hennes man jobbar på Sandvik Materials Technology.
I går fick han besked om att 65 i arbetsstyrkan - vilka visste ingen av dem än - skulle varslas om uppsägning.


Och självklart var det varslet de pratade om hemma i går kväll:
- Vi satt och fikade och pratade om eländet, säger Seija Andersson. Vi har just köpt nytt hus, det är klart att man blir lite skraj.

Och på Arbetsförmedlingen tvärs över Parkgatan har man inte många jobb att erbjuda. Inte i Hallstahammar, i alla fall. I dag fanns det tio lediga jobb inom kommunen; pizzabagare, städare, förskollärare. Inte mycket som liknar arbetsuppgifterna på Sandvik. 

Nicklas Lantz är chef sedan sex månader på AF i Hallstahammar. Han väntar nu mest på klartecken från Sandvik på att förhandlingarna med facket ska bli klara så att Arbetsförmedlingen kan börja samarbeta med Sandvik. 
- I Hallstahammar finns det ju inte så mycket jobb, så man får nog vara beredd att söka jobb någon annanstans om man blir arbetslös nu, konstaterar han.

Kollegan Bernhard Randehall som är varselansvarig gör sina förberedelser inför skaran som kommer att komma från Sandvik, bara allt blir klart med vilka som får gå och när. Beskedet om varslet fick han centralt ifrån i förrgår. Det är ju fler orter än Hallstahammar som är drabbade. 

- Vi har ju industrier här, men de kan ju inte sluka upp alla. Pendling är ett måste, säger Bernhard Randehall, men han påminner också om att det ibland kan bli en positiv nystart av en arbetslöshet.

- Det är aldrig försent att få ett jobb och jobb finns det fortfarande, säger Nicklas Lantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".