Professor Klas Åmark. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Tisdag 8 november

"Vi var inte oskyldiga till Förintelsen"

Vardagsrasism och antisemitism i Sverige
8:20 min

Hur agerade Sverige egentligen under Andra världskriget och vad hade vi för förhållande till Tyskland under nazitiden? Sveriges roll under nazitiden är ingen uppbygglig eller munter historia. Det säger professorn och historikern Klas Åmark, som har jobbat med det här kapitlet i Sveriges historia i hela sitt yrkesverksamma liv.

Klas Åmark har skrivit boken "Att bo granne med ondskan", ett verk på 700 sidor. En genomgång av både hans egen och i stort sett all annan tillgänglig forskning om hur Sverige agerade under nazitiden.

I morse var han med i P4 Morgon och berättade vad han och andra forskare funnit och som vi svenskar borde veta om vår roll under kriget och om oss själva.

Sverige bidrog inte aktivt till Förintelsen, men att vi kunde gjort betydligt mer för att skydda de judiska flyktingarna, det är kristallklart, sa han och han vill framhålla att den svenska vardagsrasismen och antisemitismen är någonting som kommit bort i det kollektiva medvetandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".