Simläraren Hanna Sandback är arbetsledare för simskolan och simhallarna på Västeråsbaden. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
det är aldrig försent

Simskola för tonåringar i höst

Nu har Skolverket flyttat fram gränsen för när skolan ska ha lärt barnen att simma 200 meter, från femte till sjätte klass.

Dessutom startar i höst en traditionell simskola för högstadieelever. Tidigare har högstadieelever kunnat få simundervisning en gång i veckan i Västerås, men i höst startas alltså en fullskalig simskola även för dem. Simskolan ges då under sommar-, sport- och höstlovet.

P4 Morgon besökte simskolan på Kristiansborgsbadet i Västerås och träffade Hanna Sandback, som är arbetsledare för simskolan på Västeråsbaden. Simkunnigheten har minskat i takt med att befolkningen består av fler utrikesfödda, berättade hon. Inom hennes skrå vill man helst att skolan ska se till att barnen lär sig simma tidigare än i sjätte klass, även om alla kan lära sig att simma, oavsett ålder. 

(På grund av tekniska problem finns i nuläget inget ljudklipp att lyssna på. Vi beklagar detta.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".