Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Senaste nytt, vädret och trafikläget. Vi hjälper dig att starta dagen kl. 06-09.30 varje vardag.
Kurs för krogfolk

Efter 545 år med brännvin: Fortfarande svårt med ansvarsfull alkoholservering på krogen

Publicerat torsdag 10 maj 2012 kl 10.53
krogpersonal på kurs
(7:21 min)
Evelina Lundström och Tobias Hjortstråle på kursen i ansvarsfull alkoholservering. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Spriten gjorde entré i vårt land 1467, när krutblandaren Mäster Berentz kom över tyskt destillerat vin, aqua vitae, för att ha i kruttillverkningen. Det tog sedan inte ens trettio år innan Sten Sture den äldre kallade på spritförbud. (Källa: Systembolaget.se).

Trots att ett halvt årtusende av supande och sällskapsdrickande passerat, finns det fortfarande saker att lära hos dem som serverar sina gäster alkohol på krogen och måste hantera oss när vi är berusade.

P4 Morgon besökte en kurs i ansvarsfull alkoholservering och träffade kursledaren Tobias Hjortstråle från Länsstyrelsen och hans elev Evelina Lundström, som jobbar i krogmiljö på Mälardalens studentkår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".