Fönsterputsaren Björn Lindmark med sin "påläggare". Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Så får du rena fönster

Fönsterputsaren sågar svenska husmorsknep för rena rutor

6:15 min

- Men kära vän, nu är du alldeles bortigalet ut och far! Det står i Bibeln att du skola icke använda tidningspapper när du putsar fönstrena, skämtar Björn Lindmark när han går igenom de vanligaste husmorsknepen för att få fönstrena rena och betygsätter dem.
Eller rättare sagt: han sågar dem efter fotknölarna. Det är bara en sak som får godkänt - och till och med högsta betyg!

Med trettiofem års erfarenhet av fönster med spår av flugsmuts, fågelbajs, kladdiga barnhänder, alger och polleninvasion, kan nog fönsterputsaren Björn Lindmark från Sala det mesta om hur man får de mest ogenomskinliga fönster rena.

I P4 Morgon bjuder han på en enkel och lättfattlig lektion i hur man gör, och får också i uppdrag att betygssätta de vanligaste husmorsknepen för rena fönster.

Björn betygsätter bästa (och sämsta) husmorsknepen


Såhär tvättar man fönstrena som proffset

  • Köp en påläggare och en gummiskrapa i färghandeln. Doppa påläggaren i rent vatten med några droppar diskmedel i, dra på ordentligt på det smutsiga fönstret.
  • Torka med sämskskinn utmed fönstrets vänstra kant. Sätt gummiskrapan några millimeter in där du nyss torkat och skrapa torrt i en svepande rörelse.
  • Torka sedan den högra kanten på fönstret med sämskskinnet.

Det är avgörande för resultatet att du använder en bra gummiskrapa. De man köper där man handlar mat duger inte, enligt Björn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista