1 av 5
Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
4 av 5
Ida Engström. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
5 av 5
Emelie Brorsdotter och Fredrik Glad. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Studenten 2012

Kopparlundsgymnasiets studentmorgon

Studenterna Fredrik Glad och Emelie Brorsdotter
2:47 min

P4 Morgons Liselotte Karlsson är med när studenter från Kopparlundsgymnasiet i Västerås inleder firandet på morgonen och träffar elever som genomgått en stor personlig utveckling.

I en villaträdgård på Blåsbo i Västerås rör sig blå och gula ballonger i vinden. På ett buffébord står fina bitar vattenmelon och travar av plastglas, och överallt ligger halvt eller helt urdruckna flaskor med mousserande vin eller champagne. 

Klockan är strax efter åtta på morgonen och sextio tredjeårselever som gått ett program med medieinriktning på Kopparlundsgymnasiet i Västerås skålar, sjunger, röker, småpratar, fotar varandra med mobilkamerorna och umgås i små och stora grupper. Det luktar cigarettrök och frisk sommar. Himlen är strålande klart blå. Flickorna har ljusa kjolar och klänningar och pojkarna har mörk kostym.


Brandon Velezmira sätter på sig sina solglasögon och visar en liten glugg mellan tänderna när han ler och säger att det nog är mammorna och papporna som köpt ut allt vin och all öl i dag.
Han har utvecklats som människa de här tre åren.
- Jag tror att jag har blivit en bättre person än jag var tidigare. Nu har jag tagit tag i mig själv, säger han och berömmer skolans inriktning på att utveckla elevernas identitet.

Fredrik Glad kom från tre mörka år på högstadiet till en ny verklighet. 
- När jag kom in i andan här så ändrade det mitt liv totalt. Jag fick lära känna världens bästa människor och skulle inte acceptera en miljard kronor ens för att byta ut det här.
- Tidigare var jag väldigt blyg och vågade knappt säga hej till folk, nu är jag väldigt utåtriktad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".