Dekorativa pumpor!

Halloween är på intåg! Bli inte förvånad på lördag om det ringer på dörren och det står utklädda barn och säger: trick or treat? Det är bara att välja om du vill se ett trick eller ge godis. Den här traditionen kommer ursprungligen från Irland och Skottland där man firade nyår, samhain, den 31 oktober. Festen fungerade som en markering att sommaren var slut och att vintern började. Människorna tände eldar och ställde ut mat och dryck för att blidka alla sorters väsen som var ute under natten. Traditionen spreds till USA på 1800-talet, men kom inte till Sverige förrän i mitten på 90-talet.

Pumpor förknippar man med Halloween. Förutom skräckinjagande motiv på pumporna fick vi idag lära oss hur man kan dekorera dem med blommor. Floristen Katarina Johansson i Köping stod för tipsen. Hon pyntade både stora och små pumpor. Det mesta du behöver till en pumpa finns i skogen och din trädgård. Vill du lyxa till det en aning kan du göra så här:

Skär av toppen och ta av den s k hatten. Gröpa ur fruktköttet. Fyll pumpan med blöt stickmassa (oasis). Observera att de ska sitta stadigt. Lägg mossa ovanpå stickmassan och placera några rosblad under mossan, men de ska synas. Därefter dekorerar du med rosor, krysantemum, nejlikor, johannesört och populus. Tänk på att sticka ner stjälkarna så långt ner som möjligt och gruppera färgerna och blommorna. Katarina påpekade att man ska arbeta med de mörka färgerna inåt mitten. Som pricken över i:et placerar man minipumpor i buketten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista