1 av 6
Hans Eriksson, ordförande i Västerås segelflygklubb drar ut planet ur hangaren. Foto:SR/Malin Helenius
2 av 6
Malin Helenius & Hans Eriksson i en motorseglare över Västerås.Foto;SR/Malin Helenius
3 av 6
Flygbild över Västerås.Foto:SR/Malin Helenius
4 av 6
Kontrollpanelen i motorseglaren.Foto:SR/Malin Helenius
5 av 6
Hans Eriksson guidar ovan molnen. Foto:SR/Malin Helenius
6 av 6
Såhär såg det ut när Malin flög över Västerås. Foto: Sussane Lagerkvist

Uppe bland molnen!

Den här veckan testar vi på P4 Västmanland nya gränser med ny utrustning. Först ut i förmiddagen var Malin Helenius som tog sig 800 meter upp bland molnen i en motorseglare i direktsändning. Med sig på färden hade hon Hans Eriksson som är pilot och ordförande för Västerås Segelflygklubb. De flög över Västerås och bort till Surahammar och under färden fick Malin styra planet, som har 20 meter långa vingar. Hon fick göra en så kallad "stall" som innebar att hon "surfade på molnvågorna" och dessutom testade Malin en vikning, vilket innebar att hon svängde kraftigt med planet . Man viker helt enkelt över vingen. Strax innan landningen blev det markturbulens, vilket innebar att det vände sig ut och in i magen på Malin och innehållet i hamnade i Hans Erikssons solhatt.

Vill du lyssna på inslaget igen? Klicka på länken till vårt 30-dagarsarkiv nedan. Leta dig fram till "den 2 november mellan 11.00 och 12.00."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".