Hemlagade fiskpinnar med potatismos och dressing. Foto:SR/Malin Helenius

Hemlagade fiskpinnar!

Vi äter mängder med fiskpinnar i Sverige. Hela 3500 ton varje år! Frågan är om fiskpinnar är skräpmat eller en läckerhet. Svaret varierar beroende på vem man frågar, men de flesta kan nog hålla med om att fiskpinnar innehåller ofta lite fiskkött. Hemlagade fiskpinnar är att rekommendera enligt radiokocken Ralf Håkans.

Potatismos:

Skala potatisen, dela den i små bitar och koka den. När den är klar mossa potatisen och tillsätt mjölk och smör.

Dressingen:

Du behöver fyra ägg men använd bara gulorna till dressingen samt 0.6 dl olja per gula. Rör ihop i en bunke. Tillsätt med salt och peppar. Därefter ska du blanda ner en hackad saltgurka samt två kokta ägg. Även dessa ska vara i små bitar. Låt dressingen stå och dra sig en stund!

Fiskpinnar av torsk:

Ta ett torskblock som inte är helt tinat. Skär skivor som är ca 1½ cm breda, doppa bitarna i vetemjöl och därefter i äggvita och slutligen i ströbröd. Stek fiskpinnarna i smör och krydda med salt och peppar. Ett tips är att byta ut ströbrödet mot cornflakes.

Om du vill lyssna på inslaget igen, gå in i vårt 30 dagars arkiv. Välj tisdagen den 17 november mellan klockan 10.00 och 11.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".