Släktforskning i Surahammar

Allt fler är nyfikna på sitt ursprung, men man får räkna med att det tar tid med släktforskning. Cirkelledarna Monica Arvidsson och Margareta Helsing i Surahammar vet vad de pratar om. I 20 års tid har de grottat ner sig i släkternas historia och hittat flera ruskiga berättelser. Eleven Anita Lind ska försöka lösa mysteriet med grännsjöanden i sin släkt. Vem var han? Margareta, Monica och Anita är eniga om att släktforskning är som att läsa en deckare. Det är spännande och man vet aldrig vad man hittar.

För att kunna släktforska behöver man veta namnen på föräldrarna, födelsedata och födelseförsamling eller dödsdatum och församlingsnamnet där personen bodde senast. Numera finns kyrkoböckerna scannade. Därefter går man igenom olika böcker som till exempel födelse- och dopboken, husförhörsboken, lysnings- och vigselboken, inflyttningsboken och dödboken. Margareta och Monica tipsade även om att man kan gå igenom gamla biblar. Förr fanns inte mycket papper utan folk gjorde anteckningar i försättsbladet. Ytterligare ett tips är att man intervjuar sina släktningar och spelar in det!

Bibliotekarien Marie Andersson välkomnar alla släktforskare till Surahammars bibliotek torsdagen den 3 december klockan 10. Om man har fastnat i sitt detektivarbete kan man få hjälp att lösa upp några knutar!

Vill du lyssna på inslaget igen? Gå in på vårt 30-dagarsarkiv. Leta dig fram till "den 24 november mellan 11.00 och 12.00."